Rövidpályás gyorskorcsolya

2021.11.11. 11:36

Bajnokok tartottak élménybeszámolót a vörösmartys diákoknak

Heidum Bernadett és Knoch Viktor a rövidpályás gyorskorcsolya érdekességeiről beszélt.

Fotó: Molnár Péter

A Főnix Aréna ad otthont november 18. és 21. között a rövidpályás gyorskorcsolya harmadik olimpiai kvalifikációs világkupának. Az eseményhez kapcsolódóan az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Heidum Bernadett, valamint az olimpiai bajnok Knoch Viktor látogatott el csütörtökön a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI-be, ahol interaktív élménybeszámolót tartott a fiataloknak.

A két korábbi kiváló sportoló válaszolt a kérdésekre, illetve bemutatta az összegyűlt nyolcadikosoknak és ötödikeseknek a sportág érdekességeit. A fiatalok például megtudhatták, hogy a versenyzők korcsolyáját egyénre szabva gyártják a minél tökéletesebb illeszkedés miatt, amelyhez előbb gipszből kiöntik a koris lábfejét. Knoch Viktor elhozta a 2018-as pjongcsangi téli olimpián a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya-váltóban szerezett olimpiai aranyérmét, amelyről kiderült, hogy több mint fél kilogrammot nyom, és valójában 99 százalékban ezüst, csak 6 gramm arannyal befuttatták a színe miatt.

– Fontos, hogy minél több gyermekhez eljuttassuk ezt a szép sportot, ezek az események remek alkalmak erre. Remélem, a jövő héten kezdődő debreceni olimpiai kvalifikációs világkupán is minél több fiatal lesz a lelátón, és kap majd kedvet a gyorskorcsolya kipróbálására – hangsúlyozta Knoch Viktor, aki a Hajdú-bihari Naplónak elmondta, kissé még mindig hihetetlen számára a 2018-as siker. – A férfi váltó már gyakorlatilag ott van a játékokon, a nők vannak nehezebb szituációban. Egyéniben is hasonló a helyzet, a fiúknál jó lenne nyolc egyéni helyet szerezni, a lányoknál az a cél, hogy minden távon legyen két-két helyünk. Még kissé most is szürreálisnak tűnik, hogy aranyat nyertünk, remélem, jövőre is valami hasonló történik majd. Úgy vélem, a férfi váltónak van három olyan versenyzője, amelyik így hármasként a legjobb a világon, melléjük keres egy negyedik embert a szakvezetés.

Benne van a pakliban a címvédés

– vélekedett Knoch Viktor.

Heidum Bernadett is azért tartja fontosnak ezeket az élménybeszámolókat, hiszen így tudják széles körben eljuttatni a short tracket az érdeklődőkhöz.

– Szeretnénk minél inkább felkelteni a fiatalok figyelmét a sportág és a debreceni világkupa iránt is. Ezek az élménybeszámolók jó hangulatúak, a kicsik nagyon őszinte és okos kérdéseket szoktak feltenni nekünk. Sokszor kíváncsiak arra, hogy mivel jár az élsport, miről maradtunk le az edzések, a versenyzés miatt. Örülünk az ilyen érdeklődésnek, mert akár tévhiteket is eloszlathatunk így.

A 2013-as világbajnokság hatalmas élmény volt számomra, tele volt az akkori nevén még Főnix Csarnok, alig lehetett hallani az edzőket, vagy bárkit a palánk mellett. Olyan hangzavar és ováció volt a futamom alatt, hogy még most is kiráz a hideg, ahogy visszagondolok rá

– elevenítette fel Heidum Bernadett, aki egyéni, és váltó éremben is bízik a pekingi olimpián.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában