salakmotor

2021.10.03. 21:15

Pardubice: négy az egyben

A csehországi salakos hétvégén három lengyel diadal született.

Patryk Dudek (középen) fejére került az arany sisak, Jason Doyle (balra) és Timo Lahti fogta közre a győztest | Fotó: zlataprilba.cz

Fotó: wojta-foto.cz

A hagyományokhoz hűen idén is megrendezték Pardubicében a világ legnagyobb hagyományával rendelkező meghívásos salakmotorversenyét, az Arany Sisakot. A 73. alkalommal kiírt vasárnapi versengés volt a hétvége csúcspontja, ám előtte még három versenyt is rendeztek a salakos fesztivál keretein belül.

Patryk Dudek (középen) fejére került az arany sisak, Jason Doyle (balra) és Timo Lahti fogta közre a győztest | Fotó: zlataprilba.cz

Trónfosztás

Az Arany Sisakon 36 vaspapucsos küzdött egymással a megszokott csoportküzdelmekben a különleges hatfős futamok során. A mezőnyben magyar pilótáért is szoríthattunk: Magosi Norbert, a SpeedWolf Debrecen versenyzője rögtön az első csoportban szerepet kapott. Magosi remekül kezdett, hiszen az első futamban az osztrák junior, Sebastian Kössler mögött a második helyen ért célba, megelőzve a lengyel Bartosz Smektalát, a finn Tero Arniót, a cseh Ondrej Smetanát és az olasz Nicolas Covattit. A csoport második futamában Magosi a negyedik lett Kössler és Smetana előtt, majd az utolsó etapban bukott, s így nem szerzett pontot. A magyar versenyző 6 ponttal a csoport 5. pozíciójában végzett, s ezáltal nem jutott tovább. A verseny egyik legnagyobb meglepetését a dánok Grand Prix-motorosa, Anders Thomsen szolgáltatta, aki nem jutott be az elődöntőbe. Bejutott, ám az elődöntőben véget ért a viadal a szintén GP-menő szlovén Matej Zagar számára. Végül a fináléban a lengyel Patryk Dudek diadalmaskodott, megelőzve a legutóbbi három Arany Sisak győztesét, az ausztrál Jason Doyle-t, a finn Timo Lahtit, az ausztrál Jack Holdert, a szintén auszi Max Fricke-et és az amerikai Luke Beckert.

Miskowiak behúzta

A salakos fesztivál első napján, pénteken rendezték a junior világbajnoki döntő utolsó versenyét. A két favorit, a listavezető lengyel Jakub Miskowiak és a dán Mads Hansen hozta a kötelezőt, előbbi mindössze egy futamában betlizett, nevezetesen a harmadik helyen végzett, míg a skandináv motoros 12 ponttal jutott az elődöntőbe. Miskowiak futamgyőzelemmel, Madsen második helyezéssel kvalifikált a döntőbe, ahol a polák ismét diadalmaskodott, így övé lett a junior világbajnoki cím. Az összesített pontvadászatban Miskowiak 58, Hansen 54, míg a bronzérmes lengyel Wiktor Lampart 40 egységet szerzett.

Debreceni ismerősök

A pardubicei dzsembori második napján először a flat trackesek gördültek salakra. Azok a versenyzők küzdöttek, akiket a magyar közönség Debrecenben is láthatott. Ráadásul a dobogósok is ugyanazok lettek, igaz, az első helyen változás történt. A világbajnokság harmadik fordulóját a fiatal olasz, Kevin Corradetti nyerte a világbajnoki címvédő és listavezető finn, Lasse Kurvinen és a szintén talján Daniele Moschini előtt. A világbajnoki sorozat utolsó viadala, az olaszországi Bonesban megrendezendő verseny előtt Kurvinen 10 ponttal vezet Corradetti előtt.

Megbotlott a döntőben

Szintén a szombati versenynapon rendezték a juniorok versengését, akik a 47. Arany Szalag viadal keretein belül mérkőztek, sajnos magyar induló nélkül. A mezőnyt 18 versenyző alkotta, s ahogy a „nagyok”, a 21 éven aluliak is hatfős futamokban mérték össze tudásukat. Az alapszakaszt követően a hazaiak kedvence, Petr Chlupáč nem talált legyőzőre, így ő volt a döntő legnagyobb esélyese. A finálé viszont meglepetéssel szolgált, ugyanis a Debrecenben is többször starthoz álló cseh fiút ketten is megelőzték: a lengyel Mateusz Swidnicki nyert, a német Alexander Woentin és Chlupáč előtt.

BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában