a civil életére koncentrál

2021.10.21. 18:46

Két éremmel zárta utolsó ob-ját a debreceni dartsos

Székely „Penge” Pál a darts mellett kifejlesztett egy matematikaalkalmazást is.

Székely „Penge” Pál (jobbra) Magyarországon mindent megnyert, amit csak lehetett | Fotó: Nemzeti Sport-archív

Fotó: Földi Imre

A debreceni Golden Bulls sportolója itthon már mindent megnyert, és 23 éve játszik a hazai élmezőnyben. Sokszoros magyar bajnoknak és egykori világranglista 32. helyezettnek mondhatja magát.

A 48 éves dartsos saját megfogalmazása szerint valószínűsíthetően az utolsó országos bajnokságán vett részt, ahol egy arany- és egy ezüstérmet is szerzett. Az idei évben még lesz két nemzetközi versenye, de utána felhagy a profi sporttal.

A visszavonulás okairól kérdeztük a legsikeresebb magyar dartsost. – Igazság szerint mindent megnyertem Magyarországon, amit csak lehetett, viszont az egyik legnagyobb tényező a visszavonulásomat tekintve az, hogy nincs szponzori támogatás. Rengeteg időt és energiát kell beletenni, ha valaki komolyan gondolja a sportot, és ez szponzor nélkül gyakorlatilag lehetetlen – kezdte a sportoló, aki hozzátette, hogy büszke az eredményeire, de a nemzetközi karriert, illetően némi hiányérzet van benne.

Székely „Penge” Pál (jobbra) Magyarországon mindent megnyert, amit csak lehetett | Fotó: Nemzeti Sport-archív

Más mentalitás kell

A Hajdú-bihari Napló továbbá arról is kérdezte Székely Pált, hogy a jövőben lát-e esélyt arra, hogy legalább egy PDC-szinten lévő magyar játékosunk legyen. – Őszintén szólva nem. Az anyagi és szponzori okokat már említettem, de mentalitásban is pálfordulásra lenne szükség, annak ellenére, hogy például Kovács Patrik személyében van tehetséges dartsosunk.

A magyarországi dartsos közösség a versenyeken nem feltétlenül versenyezni szeretne, hanem jól érezni magát, amivel semmi gond nincsen, de ez kevés a nemzetközi szinthez

– folytatta a sportoló, és elmondta, hogy reméli változik a helyzet.

,,Darts Matek”

2014-es matematikakompetencián a magyar diákok az utolsó harmadba kerültek a világon, és Székely Pál ezért fejlesztett ki egy alkalmazást, amit több száz iskolában használnak napjainkban is Magyarországon. – Már akkor tudtam, hogy a darts jó oktatási eszköz, hiszen Angliában vagy Hollandiában is használták. 58 országból töltötték le az én verziómat. Az egyik legnagyobb eredmény azonban, hogy például a diszkalkuliás tanulók körében 23 százalékos fejlődés tapasztalható, így természetesen nagyon boldoggá tesz, hogy sok diáknak segíthetünk a programon keresztül – fejezte be gondolatait a dartsos, aki az informatika területén kíván tevékenykedni a jövőben.

Orosz Krisztofer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában