Drift

2021.09.01. 15:44

Taskó Rodrigónak kettős érzései vannak a Trackwood után

Taskó Rodrigó jól vette az első akadályt, ám az ukránok sztárjával már nem bírt.

Fotó: Taskó Rodrigó-archív

Minden idők egyik legszínvonalasabb, legerősebb hazai driftes mezőnyét láthatta a publikum a máriapócsi Rabócsiringen az elmúlt hétvégén. A jubileumi, 10. Trackwood Driftfesztiválon 12 ország 135 versenyzője ült autóba, hogy megmutassa tudását a magyar közönségnek. Ott volt a mezőnyben a debreceni Taskó Rodrigó, aki a Trackwood versengés profi mezőnyében füstöltette a gumijait a Turbo Mafia versenycsapattól bérelt BMW E30 1JZ Toyota motoros vasnak – amikor azt az időjárási körülmények engedték.

Fotó: Taskó Rodrigó-archív

Ukrán rulett

– Sajnálatos módon az időjárás nem fogadta a kegyeibe a résztvevőket, a pénteki napot lényegében végig áztatta az eső, így a nedves aszfalton főként kocsikázás volt, mert igazi tempót nem tudtunk menni. Délután öt órától elállt az égi áldás, az autók körözése felszárította a pályát, így pár óránk maradt gyakorolni. Ez számomra azért volt bosszantó, mert ezt az edzést akartam felhasználni arra, hogy a bérelt, 700 lóerős BMW-vel összeszokjak. Mindössze két kört tudtam menni padlógázzal, így készültem a szombati kvalifikációra – kezdte a visszatekintést Taskó Rodrigó, majd rátért a szombati versenynapra.

– Kettős érzésekkel vártam a viadalt: egyrészről nagyon feldobott voltam, mert annyira brutálisan erős mezőny gyűlt össze, hogy megtiszteltetés volt a rajtlistán lenni. Viszont kicsit aggasztott, hogy az edzéshiány miatt hendikeppel indulok azokkal szemben, akik saját autóval vágtak neki a futamnak. Az első etap, azaz a kvalifikáció jól sikerült, mert az egyéni feladat során, amikor a kanyarokban felfestett érintési zónát kellett célba venni a kerekekkel, az 50 fős mezőnyben a 16. helyre rangsorolt a zsűri, így bejutottam a legjobb 32 pilóta közé. Itt már a párbaj, azaz a másolós futamok következtek, ráadásul villanyfényben. Az a megtiszteltetés ért, hogy az ukránok klasszisával, Rosztiszlav Raragovszkijjal mérhettem össze a tudásomat. Az ellenfelemről tudni kell, hogy rendszeres indulója a driftesek legerősebb ligájának, a Masters sorozatnak. Sajnálatos módon nem tudtam borítani a papírformát, amiért csakis magamat hibáztathatom: gyengébben mentem, mint ahogy tudok. Ilyen szinten, ekkora klasszis ellen már nem lehet hibázni, én pedig nagyot bakiztam, amikor elöl mentem: lecsúsztam az egyik érintési pontról. Ezek után nem volt meglepő, hogy Raragovszkij jutott tovább, számomra pedig befejeződött a verseny.

Fotó: Taskó Rodrigó-archív

Jövőre veled ugyanott

A cívis driftes szerette volna több futamban is megmutatni magát, ám így sem elégedetlen. – Kissé csalódott vagyok, mert tudom, hogy több van bennem. S azt is érzem, hogy erősebb lettem volna, ha többet tesztelhetem a versenygépet. Ennek ellenére jó érzéssel gondolok vissza a Trackwoodra, mert bombaerős mezőnynek lehettem tagja, s bekerültem a legjobb 32 pilóta közé. Jó volt testközelből megtapasztalni, hogy mennyit fejlődött a sportág, s mennyire kiegyensúlyozott a mezőny, ráadásul a magyarok is ott vannak a legjobbak között, például Piskolty Kevin, aki újra megnyerte a Trackwoodot – fogalmazott Taskó, aki elmondta, idén már nem indul „kilinccsel előre” viadalon, ám már várja, hogy bemutatót tarthasson a jövő évi Debrecen Drive-on, illetve újra kipróbálhassa magát a Trackwoodon.

Boros Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában