Örök emlék marad

2021.09.09. 12:41

A Debreceni Állatkert is megjelenik Hetényi Zoltán új sisakján

A Magyar Kupa-győztes DEAC jégkorongosai szombaton kezdik meg az új idényt a magyar bajnok Ferencváros elleni Szuperkupa-meccsel.

Fotó: Vékony Tamás-archív

Az egyetemisták magyar válogatott kapusa Hetényi Zoltán sajnos sérülés miatt még egy darabig nem léphet jégre, viszont – ahogy minden évben – ezúttal is egy új, egyedi festésű sisakkal készül a szezonkezdésre. Ehhez érdemes tudni, hogy a kiváló sportoló életében a hoki mellett a tanulás is nagyon fontos, jelenleg a Debreceni Egyetem vadgazda mérnöki hallgatójaként készül az államvizsgájára, a tanulmányaihoz szükséges szakmai gyakorlatát pedig a Debreceni Állatkertben töltötte a nyáron.

Megy majd a gyűjteménybe

Fotó: Vékony Tamás-archív

A sisak alsó, az állat védő részén pont ezen gyakorlat tiszteletére díszeleg egy „Debrecen Zoo” felirat, míg két oldalt egy-egy kardfogú tigris, a tetején pedig egy szürke marha koponya látható. – Hete nagy rajongója ez utóbbi állatnak, és nem titkolt álma, hogy egyszer maga is szürke marhákat tartson. A sisak felső része úgy van megfestve, mintha egy kötött téli sapka lenne a kapus fejére húzva, hiszen mégiscsak hideg van a jégcsarnokokban.

– Minden évben új sisakkal indulok neki a szezonnak, ez persze azért is van, mert ezek használódnak, megkopnak. A festést tekintve mindig próbál valami olyan ötlettel előállni az ember, ami fontos neki, mert aztán örök emlék marad. Kérdezték már korábban többen, hogy esetleg megkaphatnák-e valamelyiket, de bármi mást szívesen odaadok, egyedül a sisakokat tartom meg. Ha lesz egyszer egy házam, és benne egy jégkorongos szoba, akkor majd megy oda szépen a gyűjtemény – árulta el jövőbeni terveit Hetényi Zoltán a Naplónak.

A tavalyi és mostani sisak mintázatát is Vékony Tamás, a debreceni Grafik Trafik Dekorációs Festés tulajdonosa készítette.

– Zoli megkeresett és elmondta az elképzeléseit, aztán úgy alakítottuk, hogy az minél jobban nézzen ki a sisakon. Autófestékkel és karcmentes autólakkal készültek a minták. Fantasztikus élmény az, hogy kapcsolatba kerülhettem vele, azt gondolom, hogy nagyon sok ilyen alázatos és szerény élsportolóra lenne szüksége a világnak, mint Zoli – mondta, aztán megosztott egy rá jellemző történetet. – Azt tudni kell, hogyha művészetről van szó, akkor előfordulnak csúszások, és Hete sisakját is a tervezetthez képest kicsit később tudtam elkezdeni. Amikor hívtam, hogy na most fogok majd hozzá, akkor szinte leteremtett, hogy már rég készen kellene lennie. Egy pillanatra még az ütő is megállt bennem, nem is tudtam mit válaszolni, aztán nevetve elárulta, hogy csak ugratott, majd ha kész leszek, akkor szóljak – elevenítette fel a sztorit Vékony Tamás, aki szabadidejében maga is jégkorongozik.

Fotó: Vékony Tamás-archív

Hetényi Zoltán elmondta, hogy nagy valószínűség szerint a következő sisakjának a festését is Vékony Tamás készíti majd el.

– Már a tavalyit is ő csinálta nekem, örülök annak, hogy összehozott bennünket a sors Tomival, hálás vagyok neki, mert mindig nagyon szépen dolgozik – fogalmazott a DEAC jégkorongcsapatának a magyar válogatott kapusa.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában