interjú a Debrecen Nagydíj dobogósával

2021.08.22. 20:00

Az élet néha ismétli önmagát

Peter Kildemand csak akkor akar visszatérni a Grand Prix-ba, ha komoly célokért tud küzdeni.

Peter Kildemand lett az idei Debrecen Nagydíj második helyezettje | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Peter Kildemand személyében újfent világklasszis salakmotorost láthatott a Debrecen Nagydíj közönsége. A SpeedWolf Debrecen csapata 2019-ben vette át a Gázvezeték utcai salakstadion üzemeltetését, s nem titkoltan úgy szervezi az augusztus 20-ai nemzetközi viadalokat, hogy nemzetközi szinten is magasan jegyzett vaspapucsosokat csábítson a cívisvárosba. Az első alkalommal a dánok kiválóságai, Hans Andersen és Bjarne Pedersen, tavaly a szlovén Matej Zagar, idén pedig a szintén dán Peter Kildemand volt a Debrecen Nagydíj „sztárvendége”. Ezekben a pilótákban az a közös, hogy mindannyian több szezont lehúztak a Grand Prix-sorozatban, s felállhattak a dobogó legfelső fokára valamelyik forduló végén.

Peter Kildemand lett az idei Debrecen Nagydíj második helyezettje | Fotó: Kiss Annamarie

A 46. Debrecen Nagydíjon résztvevő Kildemandról illik tudni, hogy 2012-ben és 2013-ban egy-egy, majd 2014-ben két GP-viadalon állt starthoz. Ezt követően 2015-től zsinórban három idényben volt állandó tagja a salakmotoros elit versenysorozatának. A 31 esztendős klasszis 33 GP-nagydíjon állt starthoz, hét alkalommal jutott be a legjobb négy közé, azaz a döntőbe, s kétszer nem talált legyőzőre. Kildemand korábban már járt a cívisvárosban, 2018-ban az egyéni Európa-bajnoki elődöntőben húzta a gázt, ahol honfitársa, Mikkel Michelsen mögött a második helyen végzett.

A pénteki Debrecen Nagydíjon kiderült, az élet olykor megismétli magát, ugyanis Kildemand ismét a második lett a hajdúsági oválon, s egy másik dán, nevezetesen Matias Nielsen végezett előtte.

Kildemanddal a verseny előtt beszélgetett a Hajdú-bihari Napló, a tolmácsolásban Szegedi Máté segédkezett.

Az elmúlt időszakban több súlyos sérülést is szenvedett. Most hogy érzi magát, milyen fizikai állapotban van?

Valóban volt egy rossz sorozatom, elég sokszor kényszerültem kényszerpihenőre. Ráadásul, ahogy kilábaltam az egyik sérülésből, jött egy újabb bukás. De szerencsére az utóbbi hónapokban már jó irányt vett a karrierem, elkerültek a sérülések.

Legutóbb 2017-ben volt a Grand Prix résztvevője. Milyen az élet a világbajnoki címért folytatott sorozat nélkül?

Őszintén elismerem, az elmúlt időszakban nem igazán volt megalapozott, hogy a legjobbak küzdelmének részese lehessek. Azért nem akartam ott lenni, hogy csak „töltelék” legyek. Szeretnék úgy visszatérni a GP-be, hogy legyen értelme, azaz ugyanolyan célokért küzdhessek, mint korábban.

Ezek szerint még nem tett le arról, hogy a Grand Prix-ban induljon?

„Egyáltalán nem, szeretnék visszajutni az elitbe.”

Milyennek látja a jelenlegi GP-viadalokat?

A mezőnyből kiemelkedik öt-hat versenyző, akik rendre a versenyek élmezőnyében végeznek, ők külön kategóriát képviselnek. Gondolok itt főként Artyom Lagutára, Emil Szajtfugyinovra és Bartosz Zmarzlikra. A többiek egy-egy nagydíjon okozhatnak meglepetést – mint például a honfitársam, Anders Thomsen -, de hosszútávon még nem tudnak beleszólni a legjobbak küzdelmébe.

Három esztendeje, egy egyéni Európa-bajnoki selejtezőn már járt Debrecenben, mire emlékszik arról a versenyről?

Azt tudom, hogy egy kvalifikációs viadalon álltam starthoz, s ugyanolyan meleg volt, mint most. Úgy emlékszem, akkor jó versenyt vívtunk, bízom benne, hogy most is így lesz.

A Debrecen Nagydíj előtt a szervezők megszavaztatták a szurkolókat, s ennek alapján önt tartják a legnagyobb favoritnak. Jelent különleges nyomást, ha esélyesként indul a versenyeken?

Nagyon örülök a szavazás eredményének, remélem, be tudom váltani a hozzám fűzött reményeket. Régóta versenyzem, az úgynevezett győzelmi kényszer már nem jelent számomra plusz mentális terhet.

Vasárnap Lengyelországban, szerdán Dániában, pénteken Debrecenben versenyez. Mennyire megterhelő a sűrű versenynaptár?

Nincs vele semmi gond, már megszoktam. Igazából a szezon azon részéhez értünk, amikor a ligák sorra befejeződnek, így az ilyen meghívásos viadalok felértékelődnek. Most az a legfontosabb, hogy sérülésmentes viadalokon legyek túl, s motorikusan felkészüljek a következő szezonra.

Boros Norbert

Névjegy: Peter Kildemand

Születési idő: 1989. szeptember 1.

Születési hely: Odense (Dánia)

Legjobb eredményei: kétszeres Grand Prix nagydíj-győztes, Világkupa-győztes (csapatvilágbajnok), U21-es csapatvilágbajnok

Jelenlegi csapatai: Fjelsted Speedway Klub (Dánia), Start Gniezno (Lengyelország), Piraterna (Svédország)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában