3x3-as kosárlabda

2021.08.23. 15:32

Hat napig tart a fieszta a Nagytemplom előtt

Ha valaki a főtérre megy keddtől vasárnapig, ne lepődjön meg, ha alig lát két méternél alacsonyabb sportolót.

3x3-as kosárlabda sajtótájékoztató

Fotó: Kovács Péter

Augusztus 24. és 29. között ismét a 3x3-as kosárlabdáé lesz a főszerep a debreceni Kossuth téren, hiszen a cívisváros ad otthont a szakág U18-as világbajnokságának. A rangos nemzetközi viadalon összesen harminchét együttes küzd majd meg egymással a végső győzelemért: 19 fiú, és 18 lánycsapat, ráadásul az idén is mindkét nemnél szoríthatunk a magyar válogatottért. A lányok Észtországgal, Svájccal és Franciaországgal mérkőznek majd meg a D csoportban, a fiúk pedig a B jelű négyesben kaptak helyet Oroszország, a Dominikai Köztársaság, Litvánia és Mongólia mellett. Előbbiek már kedden megkezdik a tornát, utóbbiak pedig szerdán.

Fotó: Kovács Péter

– Június elején már elkezdtük a felkészülést, a legrosszabb az volt, hogy a koronavírus miatt edzőmeccseket nem lehetett lekötni, csak egymás közti játékra volt lehetőség – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak Lekli József, a magyar U18-as férfi válogatott szövetségi kapitánya. A kapitány azt is hozzátette, hogy a csoportellenfelekről keveset tudnak, de van köztük favorit és sötét ló is. – Nehéz reális esélyekről beszélni, de küzdeni fogunk a minél szebb eredményért – mondta.

Lekli József, a magyar U18-as férfi válogatott szövetségi kapitánya | Fotó: Kovács Péter

Remények

A szervezőbizottság elnöke ezúttal is – mint már oly sokszor – Becsky István, aki hangsúlyozta, hogy az idei nyáron igazi kosárlabda fellegvár Debrecen, hiszen ez már a harmadik nemzetközi torna, amit megrendezhet a cívisváros. – Úgy a sportnak, mint a városnak egyenlően fontos dolog ez a világbajnokság is – mondta a Naplónak Becsky István. A szervezőbizottság elnöke arról is beszélt, hogy mindezek mellett a turizmus szempontjából sem utolsók Debrecennek ezek a rendezvények – az idei nyáron 5000 vendég éjszakát s ezzel együtt közel 250 millió forintot köszönhetnek a szállodák a kosárlabdának. – Bízom abban, hogy ezúttal is egy jó hangulatú világesemény zajlik majd a Nagytemplom előtt, és a bizalmunk az idén is ott van az esőmentesség mellett is. A legvégső esetben (ha az időjárás a mi szempontunkból rosszul alakul) toljuk a mérkőzések kezdési időpontjait – fejezte be gondolatait Becsky István. Az esemény sajtótájékoztatóján a FIBA részéről Esteban Gonzalez volt jelen, aki a digitális megjelenésért felel a világeseményen, ő pedig azt emelte ki, hogy nagyon impozáns a környezet a főtéren, különleges a helyszín, mindig várja a debreceni küzdelemsorozatot.

Becsky István, a szervezőbizottság elnöke | Fotó: Kovács Péter

A remények szerint egy több mint 800 NBA-meccsen pályára lépő kosaras is megtiszteli a rendezvényt a hétvégén, amikor már a World Tour-sorozat is bekapcsolódik a programokba, Andrei Kirilenko érkezik a cívisvárosba.

Fotó: Kovács Péter

A szervezőbizottság az elmúlt évekhez képest húsz százalékkal megnövelte a lelátók kapacitását, így az aréna közel ezer fő befogadására képes. A rendezvény ingyenes, de a tizennyolc év felettiek csak védettségi igazolvánnyal (vagy az ezt kiváltó applikációval), valamint egy fényképes, személyazonosságot igazoló okmánnyal léphetnek be. A 18 év alattiak pedig csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel vehetnek részt az eseményen. Kedden 20 óra 15 perctől lányainkat már láthatjuk is a „porondon”, Észtország lesz az ellenfelük.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában