Kerékpár

2021.07.22. 11:46

Remekelnek a fiatal debreceni biciklisek

A DKSI kerékpárosai, mint az országúti kerékpározás magyarországi utánpótlás élcsapata közel egy évtizede van jelen Debrecen sportéletében és útjain, de most továbbléptek.

Forrás: Vanik Zoltán/Bringasport

A DKSI a Kids programot másfél éve hirdette meg, 6 és 14 év közötti gyerekek részére, a Magyar Kerékpáros Szövetség koordinálásával. A Kontent-DKSI közleménye szerint az induláskor kitűzött célok voltak a gyerekek egyensúlyérzékének, kerékpár kezelési technikájának és közlekedési ismereteinek fejlesztése, a tudatos kerékpárhasználat megismertetése a kisebb korosztállyal.

Az első edzésekre 2019 őszén került sor, és az azóta történtek tükrében úgy tűnik, kezd beérni a munka a DKSI Kids csapat háza táján. Az alapvetően off-road (cyclocross és MTB) oktatásra és versenyeztetésre alakult csapat az átgondolt munka eredményeként érettnek találtatott, és az elmúlt hónapokban a fiatal versenyzőik elindultak az egyre magasabb szintű versenyeken való tapasztalatszerzés útján. Az MKSZ stratégiáját követve a fiatal versenyzők először a regionális versenyeken indulhatnak, ez a debreceniek esetében a Borsod MTB Series futamai, ahol a pályák nehézsége és a mezőny mindenkinek biztosítja a sikerélményt, lemérhetik tudásukat és

megtapasztalhatják a versenyzést, elsajátíthatják a versenyzéshez kapcsolódó rutinokat az utazástól és pályabejárástól a pódiumon való mosolygásig.

Egyébiránt eddig valamennyi alkalommal érmekkel térhettek haza a debreceni fiatalok a megmérettetésekről.

A BMTB XCO sorozatban az első három fordulóban az eredmények így alakultak

DKSI Kids szempontjából:

A BMTB Series hangonyi eredményei:

U7: 5. Jakab Marcell; U9: 3. Jakab Benett; U11: 2. Gyetkó Péter, 3. György Márton;

WU11: 1. Rákosi Maya Emma

U13: 1. Kovács Béla, 16. Kozma Attila; U15: 3. Gyetkó Dániel, 7. Podgornik Milán, 8.

Fodor Kende, 9. Lovas Zoltán, 10. Vizi Gáspár, 11. ifj. Kovács Zoltán

A BMTB Series komlóstetői eredményei:

U9: 3. Jakab Benett; U11: 2. Gyetkó Péter, 3. György Márton; WU11: 1. Rákosi Maya

Emma; U13: 1. Kovács Béla, 11. Kozma Attila; U15: 4. Gyetkó Dániel, 6. Fodor Kende,

8. Soós Olivér, 10. Szabó Bence, 11. Lovas Zoltán, 12. ifj. Kovács Zoltán, 13. Vizi

Gáspár

A BMTB Series görömbölyi eredményei:

U11: 1. György Márton, 7. Répási Dorián; WU11: 1. Rákosi Maya Emma; U13: 1.

Kovács Béla, 13. Kozma Attila;

U15: 8. Soós Olivér, 9. Fodor Kende, 13. Lovas Zoltán, 14. ifj. Kovács Zoltán, 15.

Gyetkó Dániel, 16. Podgornik Milán, 17. Vizi Gáspár; U17: 9. Serestyén Áron

A Kontent DKSI-nek 14 dobogós helyezést sikerült gyűjteni a három fordulóban. Ifj. Kovács Béla a sorozatban egy korosztályt felnevezve és mindhárom futamot utolsó beszólítottként a mezőny végéről kezdte. Ezek a nehezítések tették számára kihívássá a versenyt, ahol gyakorolhatta az előzéseket, taktikai elemeket. Ezen nehezítések ellenére a távok első negyedéhez érkezve már az élen haladt és győztesként fejezte be a versenyeket, ezzel végig biztosan nyerte a sorozat U13 kategóriáját. A WU11-es lányoknál Rákosi Maya Emma emelkedik ki a mezőnyből, 3-ból 3 győzelemmel ő is vezeti a tabellát.

Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

A versenyeztetés következő lépcsője az XCO Magyar Kupa sorozat, itt azok a debreceni versenyzők kapnak lehetőséget, akik technikai képzettsége és ereje már elég az országos mezőnyben való megmérettetéshez. A zalaegerszegi futamon DKSI színekben Ifj. Kovács Béla indult, ezúton a száraz, ám technikás, nehéz pályán idén sem talált legyőzőre az OB-n, amely a legmagasabban rangsorolt hazai verseny.

A DKSI Kids új szintet lépett az elmúlt hétvégén.

Az előző időszak edzésmunkáját és eredményeit figyelembe véve Rákosi Maya Emma és György Márton János is bizalmat kapott a csapat vezetésétől és indulhatott a csömöri OB-n, ifj. Kovács Béla tavalyi címvédőként pedig a verseny abszolút esélyeseként állt rajtvonalhoz. A nehéz, hatalmas emelkedővel kezdődő, majd technikás lejtőkkel tűzdelt pályán mindhárman egy futamban, az U11+WU11-ben indultak. György Márton Jánosnak a tapasztalatszerzés és középmezőnyben való megérkezés, Rákosi Maya Emmának a győzelem és az abszolút középmezőnyben való megérkezése (tehát a fiú indulók felének lehagyása) volt a reális, kitűzött cél.

Eredmény:

Rákosi Maya Emma WU11 Magyar bajnok (abszolút 9.)

György Márton János U11 9. helyezés

ifj. Kovács Béla U11 Magyar bajnok

Egy kevés pihenést követően egy hét edzőtábor lesz Hejcén a Kontent-DKSI-nek és következik az XCO szezon második felvonása, BMTB versennyel Kazincbarcikán és három Magyar Kupa futam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában