fotókkal

2021.06.15. 11:30

Ifjú padavanok gyakoroltak Debrecenben: megnéztük, milyen egy fénykardvívóedzés

A Békessy Béla Vívó Klubban fiatal Luke Skywalkerek és Kylo Renek tanulták az alapokat.

Fotó: Molnár Péter

Nem sok olyan ember van, aki nem hallott volna még a Csillagok Háborújáról (Star Wars), annak idején hatalmas durranás volt a magyar mozikban a Csillagok Háborúja, a Birodalom visszavág, és a Jedi visszatér című filmtrilógia, melyhez később elő- és folytatásos filmeket is gyártottak a kasszasikert látva. Ezeknek a filmeknek az egyik legmeghatározóbb alakjai a két Erő-használó karakter, Luke Skywalker és Darth Vader voltak, akik egy ideig egymással vívtak ádáz fénykardküzdelmet, majd a végén együtt vetettek véget a gonosz Császár uralmának, egy időre helyreállítva a békét egy messzi-messzi galaxisban.

A film egyik hozadéka az is volt, hogy a látottak hatására számos lelkes rajongó kezdett el fénykardvívással foglalkozni világszerte, amely később egy igen komoly szerveződéssé nőtte ki magát rengeteg klubbal, vívókkal és mesterekkel. Ebbe a körbe csatlakozott bele korábban a Békessy Béla Vívó Klub (BBVK), amely múlt szombaton nyílt napot tartott, hogy népszerűsítse a fénykardvívást.

Serra György | Fotó: Molnár Péter

– Gyermekkorunkat végigkísérte a Csillagok Háborúja, a filmek miatt sok gyermek kardozott otthon vagy a játszótéren – elevenítette fel a Hajdú-bihari Naplónak Serra György ügyvezető igazgató. – A tavaly átadott új épületszárnyunk tervezése alatt már felötlött bennünk a gondolat, hogy a hagyományostól eltérő dizájnnal kellene ellátnunk, így esett a választásunk a Star Wars-univerzumra. Innentől adta magát, hogy beindítsuk a fénykardvívást Magyarországon, mert addig egyik honi vívóklub sem foglalkozott ezzel, pedig a világban ez már évtizedek óta létezik, több száz ilyen klub van Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában – mondta el a szakember.

Serra Györgytől megtudtuk, az elhatározás után a klub kellékeket vásárolt, majd elkezdték az edzők felkészítését. Már több kurzust is tartottak, az elmúlt héten pedig az Erasmus-program által lehetőség adódott spanyol, olasz és francia fénykardvívó mesterek meghívására, akik a BBVK edzőit, és sportolóit képzik.

– Abban bízunk, hogy a nyílt napok és egyéb programok segítségével idővel olyanoknak is sikerül felkelteni az érdeklődését, akik eddig nem igazán sportoltak. Akárhogy is nézzük, ez egy intenzív testmozgás, melynek két válfaja van: aki küzdeni szeret, az a versenysportban, míg akit a látvány és a mozgások érdekelnek, az a koreográfiában teljesedhet ki. A fénykardvívás a klasszikus vívásnemekhez annyiban hasonlít, hogy fegyver van a kézben, de itt nagyjából véget is érnek a közös jellemzők.

„Mások a mozdulatok, a páston történtekkel ellentétben itt nemcsak előre és hátra mozognak, hanem köröznek is adott esetben a felek, a koreográfiában pedig ütések, rúgások, ugrások, gurulások is szerepelhetnek.”

Nagy szerencsénk van, mert az itt vendégeskedő versenyvívók és koreográfiaoktatók magas szinten űzik a sportot. A nemzetközi projekt első részében ők látogattak Debrecenbe, de a közeljövőben mi is megyünk a klubjaikhoz, hogy a saját közegükben tanuljunk tőlük – ismertette a szakember.

Ottjártunkkor éppen 5-6 ifjú – és kevésbé ifjú – padavan (tanítvány) igyekezett elsajátítani ezt a különleges sportot. A külföldi mesterek az alapmozgásoknál kezdték, majd a harc rejtelmeibe is beavatták az érdeklődőket, köztük Kiss Istvánt, aki kifejezetten a fénykardvívás kedvéért látogatja a Békessy vívótermét.

Kiss István | Fotó: Molnár Péter

– Már fiatalabb korom óta érdeklődöm Star Wars-univerzum iránt, a mozifilmeket is többször láttam. Tavaly ősszel egy itt megrendezett nyílt napon ismerkedtem meg a fénykardvívással, és azóta heti kétszer járok edzeni. Tetszik a sport és a koreográfia, de a szívemhez az előbbi áll közelebb. Azért is szeretem, mert amellett, hogy sportolok, szórakozom is. Már eddig is rengeteget tanultam a külföldi mesterektől, míg mi korábban leginkább arra összpontosítottunk, hogy megszúrjuk, vagy eltaláljuk az ellenfelünket, ők azt tanítják, lassítsuk le a mozdulatot a végén épp csak megérintve a másikat, mert az is érvényes találat, és fizikailag sem fáj – nyilatkozta a fiatal sportoló.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában