nem adták fel

2021.05.20. 21:06

Meglett a kitartás eredménye, sikert sikerre halmoz az ötéves táncos

Már most folyamatosan elvarázsolja a szakmai zsűrit Takács Szofi.

Érmek és kupák igazolják Szofi kimagasló tehetségét | Fotó: Takács-Pántya Barbara-archív

Európa-bajnoki címet nyert az International Dance Open versenyén és több kiemelt arany minősítést is bezsebelt már a Nemzetközi Minősítő Táncversenyen Takács Szofi. Az óvodáskorú kislány kimagasló eredményeiről édesanyjával, Takács-Pántya Barbarával, a Feeling Tánc és Mazsorett Együttes vezetőjével beszélgettünk.

Érmek és kupák igazolják Szofi kimagasló tehetségét | Fotó: Takács-Pántya Barbara-archív

Barbara azt mondja, már két éve, mindössze háromévesen rendkívül nagy érdeklődést mutatott Szofi a tánc és a zene iránt. – Az érdeklődése nem lep meg, hiszen nagyon sok időt tölt velem, én pedig a tánc­iskola vezetőjeként az időm nagy részét a próbateremben töltöm. Amikor megszületett, nem sokkal később már vittem magammal a próbákra, látta, ahogyan mozognak a táncosok, hallotta a zenét, belé ivódott a hangulat. Emellett jó géneket örökölhetett, hiszen én magam is versenyszerűen táncoltam, az édesapja pedig szertornázott, és sokáig a Magyar Nemzeti Cirkusznál volt artista – mondta.

Szofi egy véletlennek köszönhette élete első táncos­szerepét. – Volt a tánciskolában egy kislányokból álló trió, akiknek az egyik koreográfiájukban babákat kellett alakítaniuk, de az egyik tag úgy döntött, hogy kilép a társaságból. Azt gondoltuk, hogy megpróbáljuk helyettesíteni a lányt Szofival. Nem volt egyszerű munka megtanítani egy hároméves kislánynak a koreográfiát, de azt gondolom, ügyesen szerepelt. A fellépéseken sokáig mutattuk neki a színpad széléről, hogy merre kell fordulni, lentről segítettük, de hamar belejött, és nagyon gyorsan fejlődött néhány évesen – osztotta meg a büszke édesanya.

Mint mondta,

ebben az életkorban a koreográfiát kell a legtöbbet gyakorolnia a gyerekeknek, így Szofinak is.

– Egy ilyen kisgyermek fejében még nem rögzül azonnal az elemek sorozata, nagyon sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy már minden lépés emlékezetből menjen. Amikor ez megvan, csak akkor tud egy gyerek igazán a mozdulatokra összpontosítani. Szofi fejlődésén és az elmúlt időszakban elért eredményein ez most megmutatkozott. Normális helyzetben heti hat-hét órában tanul balettot, akrobatikát és versenytáncot, de a veszélyhelyzetben nem voltak táncórák. Nem adtuk fel: a lányommal ketten sokszor bementünk a táncterembe, emellett otthon is sokkal több lehetőségünk volt a gyakorlásra. Ennek a befektetett munkának most az eredménye is mutatkozott: nemzetközi versenyeken szerepel kiváló eredménnyel – mondta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában