debreceni házidöntő

2021.05.11. 08:34

Amikor klubtárssal vív az ember, a türelem a lényeg

A Békessy Béla Vívó Klub két sportolója állhatott az egyéni női párbajtőrözők dobogójának tetejére.

Fotó: Napló-archív

Vívás. A hétvégén zajlott le a Békessy Béla Vívócentrumban a vívó Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság, aminek már évek óta hagyományosan Debrecen ad otthont. A vírushelyzet miatt ezúttal közönség nélkül, és a korábbiakhoz képest kevesebb indulóval, de így is nagy számban érkeztek vívók országszerte több intézményből.

Szombaton a női egyéni párbajtőr mezőnyéből két cívisvárosi hölgy emelkedett ki, akik veretlenül meneteltek egészen a döntőig. Fedor Tamara és Mihály Kata ráadásul rendkívül jól ismerik egymást, hiszen mind a ketten a Békessy Béla Vívó Klub sportolói, és napi szinten közösen szoktak edzeni. A Hajdú-bihari Napló őket kérdezte a felkészülésről és a versenyről a Mihály Kata győzelmével végződő finálé után.

– Elég kaotikus néhány hónapon vagyok túl, sajnos nem sokat tudtam készülni az előző időszakban. Szeptember vége fele én is elkaptam a koronavírust, két versenyt teljesen ki kellett hagynom, és utána nem tudtam olyan gyorsan visszahozni a lemaradást, ahogy arra számítottam – árulta el az aranyérmes.

Jól ismerik egymást

Mihály Kata (balra) és Fedor Tamara az eredményhirdetést követően | Fotó: Napló-archív

A nehézségek ellenére Mihály Kata minden mérkőzését megnyerte a tornán. – Jól éreztem magam, nagyon hiányzott már a versenyzés, mert régen volt rá lehetőségem. Azt éreztem, hogy az erőnlétem nem olyan, mint amilyen szokott lenni, de ettől függetlenül elégedett vagyok – mondta, és kitért a különleges döntőre is. – Amikor klubtárssal vív az ember, akkor a türelem a lényeg. Mondhatom, hogy nagyon jól ismerjük egymást, ezért ilyenkor az dönt, hogy ki van egy kicsit jobb formában, most szerintem én voltam. Természetesen van rá példa, hogy Tami is elver az edzésen, de ezúttal nekem jött ki jobban a lépés – fogalmazott Mihály Kata.

Az ezüstérmes Fedor Tamara elmondta, hogy a körülményekhez képest megpróbált minél több időt tölteni a vívóteremben az elmúlt időszakban. – Nemcsak a vírushelyzet miatt volt ez nehéz, hanem az online oktatás miatt folyamatosan ott ültem a gép előtt, így általában elég későn értem csak le a terembe, szerencsére az elmúlt 1-2 hétben viszonylag sokat tudtam készülni – mondta.

A Debreceni Egyetem hallgatója sorra verve ellenfeleit jutott el a döntőbe, ahol – ahogy már említettük – végül vereséget szenvedett. – Örülök ennek az eredménynek, viszont a vívásom az nem volt olyan, amilyet szerettem volna. Nagyon döcögősen ment elég sokszor, például az elődöntő – Zs. Tóth Anna (BGE) ellen – nagyon szoros volt, és mintha féltem volna az ellenféltől. Aztán amikor sikerült két tussal vezetnem, akkor már felszabadultabban tudtam vívni – fogalmazott.

Meg lehet lepni a másikat

Mihály Katához hasonlóan Fedor Tamarát is megkérdeztük, hogyan lehet versenyen újat mutatni annak, akivel rendszeresen közösen edzenek.

„Rengetegszer vívtunk már egymás ellen tréningeken, de szerintem mindig meg tudjuk lepni a másikat. Vagy benne van, hogy számítunk arra, hogy mit fog csinálni a másik, de elég csak egy pillanatra kihagyni és már meg is fogott”

– mondta.

Az egyéni dobogó tetejét elfoglaló vívóhölgyek Babinszki Dorottyával és Pártos Zsófiával kiegészülve a női párbajtőrözők csapatversenyét is megnyerték szombaton délután. Vasárnap pedig a női egyéni kardozók között lett második Simon Petronella, aki szintén a Debreceni Egyetemet képviselte.

Bakos Attila

Borítókép: Mihály Kata (balra) és Fedor Tamara vívnak a MEFOB döntőjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában