Csakis kilinccsel előre!

2021.03.12. 17:34

Profi technikával szeretne visszatérni a drift világába

Hiába a majdnem végzetes – kis híján bennégett az autójában – két évvel ezelőtti balesete, Taskó Rodrigó nem tud elszakadni az autósporttól.

Fotó: Rally-Foto-archív / Taskó Rodrigó-archív

A küzdősportban is járatos sportembernek nemrég született meg második kislánya, a tündéri Tifani, ám úgy néz ki, a család, valamint a munka mellett marad még energia a hobbijára is.

– A küzdősportot pont a balesetem előtt hagytam abba, mert már úgy éreztem, kicsit kiöregedtem a szakmából, és nem akartam állandóan külsérelmi nyomokkal hazamenni. Klubomat, a Taskó Fightingot is átadtam Lókodi Attilának és Kálucz Martinnak, de azért nem távolodtam el teljesen attól a világtól, mert amikor a vírushelyzet engedi, fiatal debreceni cselgáncsozóknak fejlesztem a kéztechnikáját – ismerteti Taskó Rodrigó a Hajdú-bihari Napló érdeklődésére. A pilóta ugyan a balesete után hangoztatta, hogy nem fog többet autósporttal foglalkozni, mégis visszatér, hiszen elmondása alapján a vérében van a versenyzés. Ehhez rengeteg biztatást kapott, a minap egy nyolcéves gyerek szülei hívták fel azzal, hogy a fiatalnak ő az egyik kedvence és szeretné újra a pályán látni. Ezek a kedvességek pedig amellett, hogy mindig jó érzéssel töltötték el, a versenyzés felé ösztökélték. – Ebben az évben driftben szeretnék indulni, a fő cél az augusztusi Máriapócson rendezett drift fesztivál. Azon mindenképp ott akarok lenni, és előtte pedig két-három gyakorlásnak szánt versenyen is elindulnék – vázolta fel Taskó.

Fotó: Rally-Foto-archív

A drift a legtöbbeknek talán a Halálos iramban: Tokiói hajsza című mozifilmből lehet ismerős, ahol üvöltő motorral csúsztak keresztbe az igen látványos és hangos autók. Az a mozi komoly lökést adott a driftnek, világszerte ismertté vált, sorra alakultak az egyesületek és jöttek létre a bajnokságok. A drift nem más, mint az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása oly módon, hogy az autó lehetőleg egy centimétert se haladjon a szokásos módon egyenesen. A versenyzőknek az ideális íven kell haladniuk a pályán a kijelölt érintési pontokhoz a lehető legközelebb terelve az autó orrát, illetve hátsó lökhárítóját. A bírálásnál a pontozás kritériumai a következők: ív, sebesség, szög és összkép. Van páros változata is, ilyenkor egymás mögött vannak az autók. A Tsuisónál az elől haladó pilótának az a feladata, hogy minél nagyobb szögben és sebességgel az elvárt vonalvezetésen drifteljen, miközben a követő autó pilótájának le kell másolnia az elöl haladó mozgását úgy, hogy a lehető legközelebb maradjon a másikhoz. A páros változat másik fajtája a Team Drift, ahol a pilóták a választott társukkal nem egymás ellen, hanem együtt, közösen mutatják be az elsajátított és begyakorolt technikákat, segítve egymást a még látványosabb autózásban.

Fotó: Rally-Foto-archív

– Eddig mindig saját autóm volt, idén előrébb lépnék: egy profi technikát bérelnék a komplett szervizháttérrel együtt – magyarázta Rodrigó. – Ez nagy plusz lenne számomra, mert akkor csak a versenyzésre kellene összpontosítanom. Itthon 800-1000 lóerős autóra van szükség ahhoz, hogy labdába rúgjon az ember, a nemzetközi porond pedig újabb lépcsőfok. Az álomautóm egy BMW karosszériás Chevrolet Corvette motoros fenevad lenne, de akkor sem leszek szomorú, ha Toyota-szív dobog majd a bömösben. A múltkor az egyik hazai versenyző felajánlott egy E30-as karosszériát Corvette motorral, brutális erővel, de az anyagi helyzetem sajnos nem tette lehetővé, ugyanis szponzoraim nincsenek, pedig nyitott vagyok rájuk – mosolyog.

„A drift egy óriási show, aki először lát ilyet, tuti libabőrös lesz tőle. A versenyek, a gumik füstölése, és a folyamatos showelemek olyan atmoszférát kölcsönöznek, amely gyorsan beszippantja az embert, aztán nem is ereszti.”

– A külföldi pilótáknak olyan szuperszonikus autóik vannak, hogy az ember tátott szájjal nézi, és nem érti elsőre, hogy azt a technikát miként lehetett belefaragni a gépbe. Nekünk ilyen riválisokkal kell felvennünk a kesztyűt, de a driftben pont az a szép, hogy az autó önmagában kevés, ha nincs meg hozzá a gépjárművezető tudás és gyakorlat – mondta el Taskó Rodrigó.

MSZ

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/tasko-rodrigonak-nem-szegte-kedvet-az-eges-3457422/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában