Családtagok, barátok egymás ellen

2021.02.09. 20:00

Városi derbi következik: kilencven percre félre kell tenni mindent

Egykori csapattársak, régi barátok, sőt családtagok is farkasszemet néznek egymással szerdán kora délután a DEAC-DVSC Magyar Kupa-meccsen.

Fotó: Napló-archív

A labdarúgó Magyar Kupa 8. fordulójában a csapatok a legjobb 16 közé kerülésért küzdenek. A novemberi sorsoláson a Puskás Arénában Gyepes Gábor pedig úgy húzta a ki a kis golyókat a nagy üvegtálakból, hogy a DEAC ellenfele pont a DVSC lett. Akkor a Napló megkeresett mind a két klubtól egy-egy futballistát, hogy mondják el a véleményüket. Ferenczi János, a Loki balhátvédje abból a szempontból tartotta szerencsésnek a helyzetet, hogy együttesének nem kell utaznia, viszont jobban örült volna, ha később kerül össze a két gárda. Nagy Zoltán, a DEAC játékosa is örült, hogy nem kell hosszú órákat a buszon tölteni, de elmondta, hogy a piros-fehéreknek első osztályú kerete van, és nagyon nehéz dolga lesz az egyetemi alakulatnak.

Út a derbiig

A szezon során – ha csak a tétmérkőzéseket nézzük – ez már a harmadik debreceni derbi lesz, a Merkantil Bank Liga küzdelmei során az első kettőt egyaránt a DVSC nyerte. Augusztusban 3–0-ra, decemberben pedig 4–1-re diadalmaskodott a Loki, viszont a januári felkészülési meccset az egyetemisták nyerték 1–0-ra.

A Magyar Kupa küzdelmei már nyáron elkezdődtek a megyei osztályokban szereplő csapatok selejtezős párharcaival, az NB III. és afölötti klubok csak a 6. fordulóban, a főtáblán csatlakoztak. A DEAC szeptemberben Balatonfüredre látogatott, ahol az utolsó percekben fordítva győzött 3–2-re. Októberben aztán, megint hosszú utazást követően, ezúttal Nagykanizsán nyert a gárda 2–1-re, szintén a végén szerezve meg a mindent eldöntő találatot. A Loki futballistáira Tiszakécskén várt az első feladat az idei sorozatban, amit egy 2–0-s győzelemmel teljesítettek is, aztán ugyanez az eredmény született Zuglóban, a BVSC otthonában. Így jutott el a két debreceni együttes odáig, hogy szerdán egymással küzdenek majd meg a továbbjutásért a Dóczy utcai stadionban.

Különleges érzés

A DVSC–DEAC összecsapások nemcsak a városi derbi mivoltjuk miatt különlegesek, hanem mert rengeteg volt csapattárs, régi barát, sőt még családtagok is farkasszemet néznek egymással. A találkozó előtt az egyetemisták közül ifj. Sándor Tamást, a Lokiból pedig sógorát, Kinyik Ákost kérdezte a Hajdú-bihari Napló. – Tudjuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek – kezdte a DEAC középpályása, aztán folytatta. – Az NB II.-ben kétszer is vereséget szenvedtünk tőlük, és a tabellán is teljesen más pozíciót foglalunk el. Ettől függetlenül természetesen azon leszünk, hogy minél inkább megnehezítsük a DVSC dolgát, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Az biztos, hogy mind a két gárda azért megy ki a pályára, hogy továbbjusson a kupában. Nyilván különleges érzés a Loki ellen játszani, de 90 percre a barátságot és a többi dolgot félre kell tenni. Gyakran kérdezik, hogy a családban beszélünk-e a fociról, de mindenkit el kell szomorítanom, mert nem jellemző, főleg nem egymás meccseiről. Az előfordul, hogy édesapám – idősebb Sándor Tamás, a DEAC vezetőedzője – elmondja nekem a meglátásait, de ilyenkor csak rólam szoktunk beszélni – fogalmazott.

Nem beszélnek erről

– Nem lesz könnyű mérkőzés, az időjárás miatt nem biztos, hogy a legjobb pályán fogunk tudni játszani – mondta Kinyik Ákos. – Nekünk csak egy cél lebeg a szemünk előtt, szinte mindegy is, hogy milyen játékkal, de a legfontosabb, hogy jussunk tovább. Nyilván ennek a találkozónak több szempontból is megvan a pikantériája, de a családban, főleg az összecsapás előtt már nem szoktunk erről beszélni. Természetesen előfordul, hogy feljön témaként köztünk a futball, de nem ez a mindennapos.

A DEAC–DVSC kupameccs győztese biztosan a Taksony–Siófok párharc továbbjutójával ütközik meg a következő körben.

A cívisvárosi rangadó szerda délután 13 órától kezdődik majd a Dóczy utcai stadionban zárt kapuk mögött.

Bakos Attila

Élő közvetítés

Azok a szurkolók, akik szeretnék nézni a derbit megtehetik majd a Debrecen Televízión, a DTV honlapján és YouTube-csatornáján is.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/fotoval-valaszolt-a-dvsc-a-hetfon-szarnyra-kelt-belso-feszultseges-sztorira-4984957/

https://haon.hu/sport/helyi-sport/keszul-a-loki-a-szerdai-hazi-derbire-4985716/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában