hivatalos!

2021.02.23. 11:42

Debrecenben rendezik meg a 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációs tornáját!

Budapest helyett a cívisváros rendezi meg június 4-6. között a világjátékok selejtezőjét.

Fotó: Napló-archív

Színvonalas online sajtótájékoztató keretében jelentette be kedden a FIBA (Nezetközi Kosárlabda Szövetség) főtitkára, Andreas Zagklis, hogy június 4-6. között Debrecenben rendezik meg a 3x3-as kosárlabda utolsó olimpiai kvalifikációs tornáját. A férfiaknál és a nőknél is az utolsó két hely kerül majd „kiadásra” a résztvevő 6-6 válogatott között. A főtitkár elmondta azt is, hogy szerinte Debrecen megfelelő helyszín lesz, hiszen a Kossuth téren évről-évre magas színvonalon rendezik meg a sportág különböző eseményeit.

„További versenyek is lesznek a cívisvárosban nyáron: World Tour és U-19-es lány vb is”

– zárta mondandóját újabb örömteli hírrel Andreas Zagklis.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a következőket mondta el az esemény kapcsán: – Nagy öröm minden nemzetközi sportesemény hazánkban. Ez célja is a kormány sportkultúrájának is, hogy minél több világeseményt Magyarországra hozhassunk. Nagy feladat lesz, hogy mindent biztonságosan megrendezzen Debrecen, de bízunk a városban az eddigi tapasztalatok alapján. Szabó Tünde arról is beszélt, hogy az ilyen rendezvények adnak igazi motivációt a fiataloknak, melyeken hazánkban köszönthetjük egy-egy sportág legjobbjait. Kiemelte, hogy a 3x3-as kosárlabda gyors és látványos szakág, ami igazán hálás a nézők szempontjából is.

Büszkék vagyunk

A sajtótájékoztatón részt vett Papp László, Debrecen polgármestere is. – A fejlődéshez, az előrehaladáshoz fontos minden ilyen esemény a városnak.

„Most először rendezhetünk olimpiai selejtezőt, erre pedig rendkívül büszkék vagyunk!”

A város életében egy ekkora érdeklődést kiváltó sportesemény több szempontból is jelentős. A polgármester azt is kiemelte, hogy az előző évek magas színvonalát tartani szeretnék a szervezés kapcsán, s a koronavírus-helyzet adta lehetőségekhez mérten fognak mindent figyelembe venni, és minden biztonsági eljárásnak eleget fognak tenni. – A változtatások közé sorolandó, hogy megnövelt lelátórendszerrel készülünk, ha nem lesznek korlátozások akkor így 2 ezer ember is élőben szurkolhat akár a magyaroknak is.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke pedig azt emelte ki, hogy

komoly sportdiplomáciai erő kellett ahhoz, hogy ez az esemény Debrecenbe kerülhessen, de közös együttműködéssel meg lehetett oldani.

A női magyar válogatottal kapcsolatban azt mondta, lehet, hogy egy héttel a debreceni esemény előtt már Grazban kivívják az olimpiai szereplés lehetőségét. A fiúkban pedig a magyar esemény kapcsán reménykedik. A következő két mondattal zárta gondolatait az elnök: – Debrecen minőségi helyszín. Magyarország pedig stabil lába az európai kosárlabdának.

A sajtótájékoztatón még Becsky István, a szervezőbizottság elnöke is jelen volt, aki kiemelte, hogy érzése szerint felértek a csúcsra a bizottsággal, hogy megszervezhetik ezt a tornát. Azt pedig a szurkolóknak üzente, hogy feltehetőleg ismét ingyenes lesz a torna megtekintése.

42 év után lehetne újra magyar kosárlabdacsapat az olimpián

Összegezve: a férfi és a női magyar válogatott is versenyben van az olimpiai kvalifikációért (arról nem esett szó, hogy még mely válogatottak érintettek), az ötkarikás játékokon való részvétel magyar szempontból pedig azért lenne hatalmas eredmény, mert 1964-ben voltak olimpián utoljára a fiúk és 1980-ban a hölgyek, persze mindkét csapat a hagyományos kosárlabdában.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában