Aerobik

2021.02.28. 10:57

A következő Hegyi Dóra szeretne lenni

Hajdú-Biharból egyedüliként a nádudvari s Debrecenben aerobikozó Csendes Eliza nyert sportszeradományt.

Fotó: Marján László

A 11 éves, mindig csupa mosoly kislány a budapesti székhelyű Szabados Boys Alapítvány 2020. évi „Egyéni Hős” országos szintű pályázatán a hét támogatott, tehetséges sportoló gyermek egyike. A debreceni FLEX-HD SE sportolója 2020-ban Sport­aerobik kategóriában versenyzett. Az alapítványnak köszönhetően további sikeres és eredményes sportolói karrierjének építéséhez kapott támogatást nagy értékben otthon használható sportfelszerelések és fejlesztőeszközök formájában, melyeket januárban adtak át.

Heti négyszer ingázik

Lizi 2015-ben, hatévesen ismerkedett meg egy nyári tematikus táborban sportágával. Ebben az évben az óvodai utolsó évét töltötte nagycsoportban. Örömmel, lendületesen kezdte el a munkát Nád­udvaron, Örvendi Sándorné Edit kezei alatt. 2016-ban igazolt versenyzőként lépett talajra a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágának kupasorozatában, majd a diákolimpiákon a Kövy Sándor Általános Iskola képviseletében.

2019 januárjában igazolt debreceni sportegyesületébe a magasabb fokú elmélyedés szándékával. Akkor még heti két alkalommal volt edzése, majd 2020-tól ez heti négyszer másfél-két és fél órára nőtt a sportaerobikban. Edzői Kovácsné Laurinyecz Julianna, Kovács Judit, Szalóki Emese és Hegyi Dóra.

Már az első „flexes” évben – kategóriájukban végig fölényesen vezetve – a dobogó legfelső fokára állhattak csapattársaival. Mindeközben megtartotta kitűnő tanulmányi eredményét. Mivel heti négy alkalommal ingázik kétszer 40 km-t, így evésre és átöltözésre már csak a kocsiban jut ideje. Ezért a hazautak is meg vannak becsülve, hiszen fel is kell készülni a másnapi tanórákra.

Lizi kitartó, céltudatos és elkötelezett, ahogyan ő mondja:

„Én szeretnék lenni a következő Hegyi Dóra!”.

Hosszú az út még odáig, ezt ő is jól tudja. Éppen ezért a tavaszi karantén ideje alatt sem tétlenkedett. Edzéseiket online formában tartották videóchaten keresztül. Regisztrált a Diákolimpia #Gametime Challenge-re, részt vett szabadtéri online és offline futóversenyeken, a nyár folyamán erősítő munkát végzett, sőt sikeresen teljesített egy nemzetközi Guinness-rekord-felállítási kísérletet az egyszerre online tornaórázókkal.

Szabadidejében is meghatározó tevékenység a mozgás és minden, ami a művészetekben való önkifejeződést jelenti. Az aerobik és tánc természetesen „hazai pálya” számára, emellett magabiztos úszó és hobbilovas, ám mivel művészeti iskolában grafika tanszakon tanul, így a rajz-festészet-tárgyalkotás világában is otthonosan mozog.

Kézen járva, ahová mások gyalog

– Nagy tisztelettel és hálával tartozunk munkáltatóinknak, akik toleránsak és támogatók, hiszen heti négy alkalommal kell megszerveznünk lányunk Debrecenbe való bejuttatását, s mindemellett még ott a 13 éves kamasz fiunk is, aki szintén ügyesen bontogatja szárnyait kézilabdában. Legkisebb gyermekünk ötéves, még csak most ismerkedik a sporttal, de igen jó példával járnak előtte testvérei – mondja Lizi édesapja, Csendes Lajos, aki lovas­emberként elsőként a patások világába csábította gyermekeit. Ugyanő mesélte lányáról, hogy nagyon meglepődött, mikor először látta meg kislányát kézen járva közlekedni, csak úgy, kedvtelésből. Még a mosdóba is ekképpen közlekedett, s lábával kapcsolta fel a villanyt. Édesapja hirtelen csak ennyit tudott utána szólni: aztán a vécében ne felejts el talpra állni!

A szülők által megírt pályázati anyag jelentős részét képezték a szakmai ajánlások, melyet ezúton is köszönnek edzőiknek, kiváltképpen Kovácsné Laurinyecz Juliannának, továbbá Gémné Kovács Anita osztályfőnöknek és Brósch László testnevelő tanárnak.

Marján László

Borítókép: Csendes Eliza, a tehetséges aerobikos könnyedén spárgázik az új tornaeszközökön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában