Uszonyosúszás

2021.01.06. 21:12

Töretlen lendülettel készül az idei évre Senánszky Petra

A Világjátékok-győztes, világ- és Európa-bajnok uszonyosúszó bizakodóan tekint az idei évre.

20200511 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A Debreceni Búvárklub edzése a városi sportuszodában. képen: Senánszky Petra

Fotó: Napló-archív

Igencsak felemás évet hagytunk magunk mögött, a legtöbb ember életét nagyban meghatározta a koronavírus-járvány. Így volt ezzel Senánszky Petra is, aki az év elején Dél-Afrikában kezdte a felkészülést, majd februárban három aranyat nyert az egri világkupán. Aztán március közepén gyakorlatilag az egész világon leállt a sportélet és sorra kezdték elhalasztani, vagy törölni a versenyeket. A helyzet májusra enyhült, megnyitottak a sportpályák és az uszodák, Senánszky Petráék is akkor tudtak ismét edzésbe állni, és utána jött néhány megmérettetés is.

„Augusztusban volt egy versenyünk, azt nem éreztem annyira jónak. Akkor még nagyon az elején voltunk a több mint egy hónap karantén utáni felkészülésnek.”

– Aztán október elején volt Dunaújvárosban a Búvársuli Kupa, ahol már jobban ment az úszás, egész jó időeredmények jöttek össze. Ezt követően lebetegedtem, úgyhogy megint nagyjából egy hónapot ki kellett, hogy hagyjak. Ebbe az időszakba beleesett az országos bajnokság is, ezért azon sajnos nem is tudtam részt venni. Miután meggyógyultam volt három hetünk, hogy felkészüljünk a sima úszó OB-ra, ahol második lettem 50 méter gyorson. Tavaly is szerettem volna elindulni, mivel nem nagyon tudtam 2020-ban versenyezni, így még plusz motivációm is volt. Aztán decemberben volt egy utánpótlás megmérettetés, ahol csak versenyen kívül úsztam, de közel voltam a legjobb időmhöz, aminek nagyon örültem – mondta.

Más kihívások

A Világjátékok-győztes, világ- és Európa-bajnok uszonyosúszó már nem először próbálta ki magát „sima” gyorsúszásban, edzőjével, Kókai Dáviddal a tapasztalatszerzés és az új kihívások miatt vágnak neki ezeknek a versenyeknek. Ha sikerül olyan eredményeket elérni, akkor Petra akár a tokiói olimpiára is kijuthat.

„Nem kifejezetten az olimpia az, ami motivál, de ez is egy kihívás, itt is meg tudom mérettetni magamat. Ha sima úszásban javulok, akkor az uszonyosban is, ez a kettő egymásra hatással van.”

– Attól függetlenül, hogy nem ez a fő célom, természetesen nagyon örülnék neki, ha sikerülne kijutni, de ha nem akkor sem leszek szomorú. Márciusban lesz megint országos bajnokság, ahol megint készülök indulni, aztán majd meglátjuk hogyan sikerül – mondta.

Senánszky Petrát a honi szövetség is elismerte egy újabb év sportolója díjjal. A debreceni klasszis uszonyosúszó azonban elárulta, hogy ez igazából nem a 2020-as évnek szól. – Valójában ez a 2019-es év sportolója díj, mert az előző esztendőben elmaradt ennek az átadása különböző okok miatt. Természetesen örültem neki, mert most nagy szükségem van energiát meríteni, és az ilyen elismerések hozzájárulnak ehhez.

A versenyeken kívül más kihívást is állított maga elé Petra, hiszen elvégzett egy uszonyosúszó nemzetközi edzőtanfolyamot is.

„Ez a képzés leginkább a trénereknek szólt, de nem azért csináltam meg, mert később edző akarok lenni.”

– A sportágamról szerettem volna többet megtudni, és jobban beleásni magam, tájékozódni, hogy más országokban hogyan zajlik a felkészülés. Egy hét alatt tömény anyagmennyiségen mentünk végig, de nagyon sokat tanultam belőle. Ettől függetlenül nem mint edző képzelem el magamat a jövőben, de mindenképpen a sport és az uszonyosúszás közelében szeretnék maradni aktív pályafutásom után is.

Folytatódik a munka

A karácsonyi héten kaptak egy kis pihenőt a Debreceni Búvárklub versenyzői, aztán két ünnep között már megkezdődött a felkészülés az idei évre. – Sajnos még jelenleg nem lehet tudni, hogy mi lesz a helyzet nemzetközi szinten a közeljövőben, ezért kicsit képlékeny, hogy milyen megmérettetések lesznek. Februárban lesz az egri világkupa forduló, ami minden évben van. Remélem, hogy azt már meg lehet majd rendezni. Aztán majd nyáron lesz elvileg a világbajnokság, ahol egyben a jövő évi Világjátékokra is lehet kvalifikálni. Nagyon bízunk benne, hogy minél több versenyt meg lehet rendezni majd ebben az évben.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában