Kézi-vb

2021.01.15. 09:00

A németekkel vívott lesz a kulcsmeccs

Bíró Imre amondó, minden ellenfelet tisztelni kell, de a tradíciók és a tudás alapján kötelező továbblépnie a csoportból a magyar válogatottnak.

Malmö 20200122 Kézilabda 2020 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Portugália Fotó Kovács Anikó MKSZ Bánhidi Bence

Fotó: MKSZ

Vége a várakozásnak, ha minden jól alakul, péntek este 20.30-tól (tv: M4 Sport) a Zöld-foki-szigetek együttese ellen megkezdi a vb-szereplését a magyar válogatott. Ellenfelünk újonc, ráadásul őket is meggyötörte a vírus: hat játékos és a szövetségi kapitány produkált a héten elvégzett kötelező tesztelésen pozitív eredményt, így ők nem is tarthattak a többiekkel Egyiptomba, akik pedig megérkeztek, nem a csapathotelbe, hanem egy karanténszállodába kerültek.

– Bár egy vb-újoncról van szó, mint minden ellenfelet, őket is tisztelni kell és komolyan venni – szögezte le a Hajdú-bihari Napló érdeklődésére Bíró Imre, a DEAC férfi kézilabdacsapatának edzője. – Egy újonc csapatnak különösen nehéz egy világverseny, hiszen nincsenek tapasztalataik egy ilyen torna ritmusáról, a rájuk váró nehézségekről. Ha reálisan látják a dolgokat, akkor megpróbálnak minél több tapasztalatot összegyűjteni, vérmesebb reményeik nem igazán lehetnek – mondta el a 125-szörös válogatott kapus.

Bíró Imre, a DEAC férfi kézilabdacsapatának edzője | Fotó: Napló-archív

Akár egy vereség is beleférhet

A csoportot Magyarország, Németország, a Zöld-foki szigetek és Uruguay alkotja, ez alapján a mieinknek kötelező a továbbjutás, a kérdés csak az lehet, hogy az első vagy a második helyen. A létszámemeléssel némiképp változik a világbajnokság lebonyolítása az eddigiekhez képest. A középdöntős rendszer ugyanakkor megmarad: mindegyik csoportból három csapat jut tovább a második szakaszba, ahol két-két csoport képez egy ágat, és az így kapott hatcsapatos középdöntőből kettő jut a negyeddöntőbe. Amennyiben a magyarok hibátlan mérleggel megnyerik a csoportjukat, akkor két győzelmet vinnének tovább, és a B-csoport továbbjutó három tagjából (a Brazília, Lengyelország, Spanyolország, Tunézia négyesből kerül ki a három) legfeljebb egy előzheti meg. Ebből is látszik, hogy a Németország elleni találkozó kulcsfontosságú lehet a csoportkörben, mert ha azon kikap a válogatott, akkor szinte biztos, hogy a másik ágról egy csapatot sem engedhet maga elé, márpedig játékerősség alapján a spanyolok a favoritok, és a legutóbbi vb-n Brazília is előttünk végzett. Ha viszont az első két találkozó után Németország ellen is nyer a válogatott, akkor a középdöntő három meccsén egy vereség is beleférhet a negyeddöntőhöz.

– A férfi válogatott elé az első nyolcba kerülés lett kitűzve, amit én üdvözlök, hiszen van mihez igazodni, van mit adott esetben számon kérni a csapaton – mondta el Bíró. – A németekkel fogunk a csoportelsőségért csatázni, náluk nagy kérdés, hogy a koronavírus miatt kiesőket miként tudták pótolni. A német bajnokság nagyon erős, színvonalas mérkőzéseket játszanak a csapatok, biztosak lehetünk benne, hogy a helyettesek is fel vannak vértezve megfelelő tudással és tapasztalattal – intett óvatosságra a szakember.

Fontos lesz, ki milyen állapotban van

A magyar válogatott a múltkori Eb-9. helyezett csapatra épül, kiegészülve Lékai Mátéval és Bodó Richárddal. A tavalyi gárdából hatan maradtak ki, ám a kényszerűségből itthon maradó Ligetvári Patrikot (koronavírusos megbetegedése után még nem játékra kész) leszámítva mind olyan játékos, aki a kontinenstornán is csak epizódszereplő volt, vagy nem is játszott.

– Az évek óta stabil válogatott Juhász Ádám kimaradt a keretből. Lékai mellett irányító poszton Győri Mátyás lehet megoldás, nagy kérdés, hogy Bánhidi Bence mellett mekkora szerep juthat Sipos Adriánnak, ifj. Rosta Miklósnak és a honosított Topic Petarnak. Fontos lehet, hogy Bodó Richárd milyen formában és állapotban van, ő Szita Zoltánnal osztozhat a játékperceken. A tatabányai játékosokon átment a vírus, így kíváncsian várom, hogy ők hogy bírják majd a sorozatterhelést – mondta el Bíró Imre.

MSZ

A magyar válogatott csoportmérkőzései

  • Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek (tv: M4 Sport).
  • Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay (tv: M4 Sport).
  • Január 19., 20.30: Magyarország–Németország (tv: M4 Sport).
  • A borítóképen: Bánhidi Bence (középen, piros mezben)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában