Darts-vb

2020.12.16. 17:42

Fékezett habzású lesz idén a darts-őrület

Három hétig a kocsmasportok ékköve uralja az estéket.

Már tart a dartsidény leginkább várt eseménye, a legjobbak mezőnyét felvonultató PDC-világbajnokság. A vb főtáblájára kilencvenhat versenyző került fel, a harminckét kiemelt a második fordulóban csatlakozik a küzdelmekhez. A szervezők a menetrend kialakításakor ügyeltek arra, hogy már a legelejétől legyenek húzónevek a pódiumra lépők között, ezzel is fenntartva az érdeklődést, ha már a koronavírus-járvány miatt nem lehetnek jelen nézők a rendezvényen.

– Hétfő estig úgy volt, hogy ezren jelen lehetnek a nézőtéren, de aztán felülvizsgálták ezt, így végül nézők nélkül kezdődik a vb, és két hétig ezt biztos, hogy így is marad – avatta be a Hajdú-bihari Napló olvasóit Székely „Penge” Pál, a debreceni Golden Bulls Darts versenyzője. – Emiatt a szurkolók élő reakciói, nótái, rigmusai, amelyek remek hangulati elemek, hiányozni fognak, hiszen a nézőket semmi nem pótolhatja. A szurkolók hiánya a jó versenyzőtípusokat hátrányosan érintheti, de mellettük voltak olyanok, akik – főleg eleinte – jelezték, zavarja őket, hogy bár nézők nincsenek, bejátszott hangeffektek vannak a meccsek alatt. De aztán ahogy mentünk bele az évbe, ezek az észrevételek szép lassan eltűntek, mert megszokták a játékosok, és visszatértek azok a magas átlagok, amiket korábban megszoktunk. Összességében jobban kiegyenlítődött a mezőny, mert felzárkóztak a menők mellé azok a dartsosok, akik jobban alkalmazkodtak az idei helyzethez.

„Szerintem minden idők legkiegyenlítettebb világbajnoksága elé nézünk, a jóisten sem fogja tudni megmondani, hogy ki nyeri a világbajnokságot, de még azt sem, hogy kik számítanak esélyesnek.”

– A címvédő Peter Wright szenzációsan játszott az év közepén, de legutóbbi versenyen – hiába vette magabiztosan a korábbi fordulókat – dobott egy hetvennyolcas átlagot és kiesett. Elképesztő magasságokat és mélységeket élnek meg a versenyzők, így az előzetesen hátrébb sorolt dartsosok is odaérhetnek a jó helyezésekre – ismertette a „Penge”.

Több esélyes

Peter Wright nagy lehetőség előtt van, amennyiben legalább addig jut, mint Michael van Gerwen, az élre áll a világranglistán. A vb megnyerésével Gerwyn Price is biztosan világelső lenne, a walesi a szimpla döntőbe jutással csak akkor előzné meg mindkét riválisát, ha Wright és Van Gerwen is kikapna az első meccsén.

– Én elsősorban Wrightnak drukkolok, senki sem tudja olyan eleganciával rádobni a nyilakat, ahogy a skót – fedte fel Székely. – Emellett egy nagyon szerény, jó fej, közvetlen srác, akinek mindenkihez van egy-két jó szava. Mellette kiemelten követem majd a portugál José de Sousa szereplését, de csak azért, mert ő az egyetlen dartsos, aki rosszabbul számol, mint én. Ennek ellenére hihetetlenül jól játszik, idén már major tornát is nyert. Ott van még a három kelet-európai játékos: a lengyel Krzysztof Ratajski barátom, a cseh Karel Sedláček, valamint a többszörös soft vb- és Eb-győztes, az idei kelet-európai válogatót megnyerő szerb Boris Krčmar, nekik is szorítok nagyon. Ha esélyeseket kell mondanom, akkor nem csodálkoznék, ha a Peter Wright, Michael van Gerwen, Gerwyn Price, Glenn Durrant, Simon Whitlock, Mensur Suljović és Dimitri Van den Bergh alkotta hetesből valaki ott lenne a döntőben – latolgatta Székely Pál.

A vb döntőjét január 3-án rendezik az Alexandra Palace-ban. Az esemény összdíjazása két és fél millió font, a győztes ötszáz ezret (közel húszmillió forint) zsebelhet be, a finálé vesztese kétszáz ezerrel vigasztalódik, akik pedig az első körben esnek ki, hétezerötszáz fonttal lesznek gazdagabbak. A dartsvilágbajnokságot itthon a Sport Tv közvetíti.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában