küzdősport

2020.11.04. 14:00

Szintet léptek a debreceni jiu jitsusok

Szöllősi László fontosnak tartja, hogy a tanítványai ne tőle, hanem a mesterétől kapjanak fokozatot.

Fotó: Combat Club

A debreceni Combat Clubban tartott jiu jitsu szemináriumot Max Carvalho október közepén. A brazil mester – aki több mint 15 éve került Magyarországra, hogy hazánkban és a környező országokban népszerűsítse ezt a harcművészetet – már 2008 óta rendszeresen látogat a cívisvárosba, hogy átadja tudását az itteni tanoncoknak is. Az edző ezúttal az egyik régi tanítványát, Csámpár Jánost is magával hozta, aki több helyen oktat a fővárosban.

Új technikák

Mivel Max Carvalho Budapesten él, ezért van arra lehetősége, hogy évente legalább kétszer Debrecenben tanítson. – Van külön ovis és iskolás csoportom is, úgyhogy délelőttönként szokott lenni egy nagyjából másfél órás gyerekszeminárium – mondta Szöllősi László, a Combat Club edzője a Hajdú-bihari Naplónak, majd folytatta. – Ilyenkor a mester egy rájuk felépített edzést tart, a végén megnézi az egymás közötti küzdelmet, ő is be szokott állni hozzájuk. A végén bejöhetnek a szülők is, és akkor jön az ünnepélyes fokozatosztás. Délután a felnőtteknél hasonló a menet, csak nekik 3-4 órás egy ilyen alkalom. Max jellemzően új pozíciók, illetve technikák elsajátítása köré építi a szemináriumokat. Van néhány alaphelyzet a földharcban, és mindig valamelyikből kiindulva veszi át a támadási és védekezési lehetőségeket. Ilyenkor általában két külön alaphelyzethez kapcsolódó 4-4 fogást mutat be Carvalho mester. Ezt azért elég nehéz befogadni, általában nem is fizikálisan fáradnak el a srácok a végére, hanem inkább agyban. És itt is természetesen jön a végén a fokozatosztás.

Küzdéscentrikus harcművészet

Zákány Barnabás (balra) és Illés Dániel (jobbra) már 10 éve is Szöllősi László (középen) tanítványai voltak | Fotó: Combat Club

A Combat Club több növendéke is a következő szintre lépett az elmúlt alkalommal. Szöllősi László különösen büszke arra, hogy két fiatal tanítványa, Zákány Barnabás és Illés Dániel még ovisként kezdték nála a jiu jitsut, és most megkapták a felnőtt kék övet, ami egy hatalmas mérföldkő, sokan el sem jutnak idáig.

A debreceni mester a fokozatszerzés menetéről is beszélt. – A brazil jiu jitsuban az a tradíció él, hogy nincsenek vizsgák. Fokozatokat úgy lehet szerezni, hogy rendszeresen, heti kétszer legalább ott van valaki az edzéseken. Ez világviszonylatban egy bevett rendszer. Mivel ez egy küzdéscentrikus harcművészet, ezért minden egyes foglalkozás végén van szabadküzdelem. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy összeverjük egymást, hanem az adott alkalommal tanult pozíciókat és elemeket gyakoroljuk küzdelembe átültetve. Így minden edzésen bele lehet sulykolni a jitsusokba az újonnan elsajátított technikát. Ezért nincsen vizsga, mert úgy gondolják a brazilok, hogyha valaki heti rendszerességgel jár tréningre, akkor úgyis folyamatosan fejlődik. Évente kétszer lehet fokozatot szerezni, és ezeket az alkalmakat mi összekötjük a szemináriumokkal. Fontosnak tartom, hogy a diákjaim ne tőlem, hanem a mesteremtől, Max Carvalhótól kapják meg a következő fokozatukat.

Nincsenek versenyek

A tavaszi két hónapos leálláskor Szöllősi László amiatt aggódott, hogy sokan kiesnek majd a csapatából, de szerencsére ez nem történt meg.

– Volt egy minimális lemorzsolódás, de több új diák is érkezett. Nemcsak én, hanem más edzők is azt vették észre, hogy a karantén alatt az emberek átértékelték az életüket, és amikor kiszabadulhattak, akkor amolyan tavaszi fogadalomként elkezdtek sportolni. Úgyhogy változatlanul mennek az edzéseink, amik kimaradnak most az idei évből, azok a versenyek. Sajnos nem igazán lehet ilyen teljes testközeli küzdősportokra építve nagy megmérettetéseket szervezni, úgyhogy Magyarországon idén eddig nem is volt. A Max Carvalho által szervezett versenyekre egész Európából, de gyakran még Brazíliából is szoktak érkezni, erre most nincs lehetőség. Csak magyar indulóknak meg nincs túl sok értelme, mert többnyire ismerjük egymást – mondta az edző.

Attól függetlenül, hogy a brazil jiu jitsu az önvédelmi mivoltából az évek alatt egyre inkább versenysporttá alakult, a Combat Club tagjainak nem ez az elsődleges. – Túl sokan nem versenyeznek tőlünk, de akik igen, nekik sem ez a legfontosabb. Nem vettem észre a társaságon, hogy valakinek motivációs problémákat okozna az, hogy idén nincsenek ilyen jellegű megmérettetések. Ezt a helyzetet mindenki értelmesen elfogadta, látjuk, hogy majdnem minden más sportágban ez van. Hozzánk a klub tagjai az edzések hangulata, az egyéni fejlődésük és a közösség miatt járnak – fogalmazott Szöllősi László.

Bakos Attila

Lekopogásig küzdenek

A brazil jiu jitsu földharcközpontú, a dzsúdóra ruházati és technikai szempontból is nagyon hasonlító sport, viszont itt nemcsak az állásból induló dobásokra van kihegyezve a küzdelem, hanem az a földre kerülés után folytatódik tovább. A cél, hogy a versenyző olyan pozícióba kerüljön, hogy különböző ízületfeszítésekkel és fojtásokkal az ellenfelét „lekopogásra”, azaz feladásra kényszerítse, de mivel időkorlátos meccsek vannak, ezért ha nem adja fel senki, akkor pontozással dől el, hogy ki nyert.

Borítóképünkön balról: Max Carvalho, Zákány Barnabás, Illés Dániel és Szöllősi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában