Tyson a ringben

2020.11.28. 10:00

Fog-e a rozsda a vason és Supermanen?

Salánki László remek csatára számít a két bokszikon között.

Fotó: Wikipédia

Nem mindennapi csemege vár a bokszrajongókra a hétvégén, ugyanis összecsap Mike Tyson és Roy Jones.

Fotó: Wikipédia

„Iron Mike” 50-6-2-es mérleggel bír, győzelmeinél 44-szer nem volt szükség a pontozókra, míg „Superman” 66-9-es (47 KO) statisztikája még nála is jobb, tehát a számok is alátámasztják amit eddig is tudtunk, hogy két korszakos klasszisról van szó. A bökkenő „mindössze” annyi, hogy az életkorukat összeadva 105 jön ki (Tyson 54, Jones 51 esztendős), így nyilvánvalóan túl vannak már rég a zeniten, ráadásul előbbi 2005-ben bokszolt utoljára, Roy pedig 2018-ban akasztotta szögre a kesztyűket. A kaliforniai Carsonban megrendezett bunyó mondjuk 20 évvel ezelőtt nem csak marketing, hanem a sportérték szempontjából is igazi szenzáció lett volna, de ismerve a két öklöző morálját, amit tudnak ennyi idősen is megtesznek majd, hogy jól szórakozzanak azok akik leülnek a Sport1 televízió képernyői elé vasárnap hajnalban (az élő közvetítés a gáláról három órától kezdődik).

Fontos leszögezni, hogy bemutató mérkőzésről van szó, amelyre így speciális szabályok vonatkoznak: az összecsapás nyolcszor kétperces menetekből áll majd, nem lesznek a ring mellett pontozóbírók, így győztest sem hirdetnek (elvileg), hanem mindketten kapnak majd egy, az estének emléket állító bajnoki övet. Az ökölvívókon nem lesz fejvédő, viszont 12 unciás kesztyűt használnak. Abban is megegyeztek, hogy nem üthetik ki egymást a felek, és

amennyiben valakin vérző seb keletkezik, azonnal beszüntetik a mérkőzést.

Ezekből is látszik, hogy próbálják védeni a két kiválóság egészségét, de ettől függetlenül nem vennénk rá mérget, hogy egyikük nem szalad bele egy akkora pofonba, hogy számára ott véget is ér az összecsapás. A szabályok körülötti anomáliát jelzi, hogy ilyen esetben döntetlent hirdetnek (elvileg).

A Hajdú-bihari Napló szakembert kérdezett arról, mégis mire számíthatnak azok, akik megnézik a mérkőzést.

– Le a kalappal, hogy ez a két óriási egyéniség ennyi idősen bevállalja ezt a jótékonysági küzdelmet – hívta fel a figyelmet Salánki László, a Top Team Boxing Debrecen vezetőedzője. – Mindkét ökölvívót nagyra tartom, meg is fogom nézni a meccsüket, de

„veszélyesnek érzem, hogy ennyi idősen ringbe szállnak.”

A 12 unciás bokszkesztyűt az amatőr ökölvívásban használják 69 kg-tól felfelé, ezzel ők már hatalmasat tudnak ütni. Mindkét bokszoló ismerősöm az interneten, követtem a felkészülésüket, ránézésre jó állapotban vannak, készen állnak a találkozóra. A kondival nem lesz gond, szerintem mindkét klasszis rutinból megoldja a meneteket, mert tudják, miként kell beosztani az erejüket. A speciális kondíció sokkal másabb, sokaknak hátrányára válik, ha úgymond ki van pattintva, hiszen hamarabb besavasodnak, visszaesik a sebességük, nehezebben mozognak a ringben. A két klasszis annak idején azért is lehetett a csúcson, mert remek genetikával bírnak: Tyson világéletében hasonló izomtömeggel bokszolt, nem savasodott be, Jones pedig a laza izomzatának, technikai, taktikai tudásának köszönhetően egy virtuóz volt a ringben. Biztos vagyok benne, hogy „Iron Mike” meg akarja mutatni, még mindig képes a rá jellemző bunyóra, míg Roy a klasszikus ökölvívást akarja majd bemutatni a kötelek között, így remek csata elé nézünk. Amennyiben Tyson rátalál Roy-ra a szorítóban, akkor az ereje, dinamikája döntő lehet, de ha Jones ki tudja mozogni lábon a rohamokat és bírja a nyolc menetet, pontozással nyerhetne – vélekedett Salánki László.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában