fotókkal

2020.10.27. 12:26

A lényeg, hogy érezzék jól magukat: először meccseltek a DHK női jégkorongozói

Máthé Csabáék az U25 B liga kiírásakor döntöttek úgy, hogy indulni szeretnének a bajnokságban.

20201024 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Debreceni HK – FC Hatvan Girls U25-ön női jégkorong mérkőzés.

Fotó: Kiss Annamarie

Sporttörténeti esemény szemtanúi voltak mindazok az érdeklődők, akik szombaton délután ellátogattak a Debreceni Jégcsarnokba.

A Debreceni HK női jégkorongozói a csapat megalakulása óta első tétmérkőzésüket játszották Debrecenben, az FC Hatvan Girls ellen.

Az U25-ös női B csoport bajnoki találkozóján a vendégek magabiztos, 6-0-s sikert arattak a cívisvárosi hölgyek felett.

A fiúknál edzettek

A DHK elnöksége 2019 telén döntött úgy, hogy elkezdi egy önálló női csapat megszervezését, reagálva a növekvő érdeklődésre, mely a jégkorongsport iránt Debrecenben mutatkozott és mutatkozik. Ezt megelőzően is voltak már lányok, akik a fiúegyütteseknél ismerkedtek a sportág alapjaival, de ezúttal önálló hölgycsapat alapításáról volt szó, aminek a vezetőedzője Prakab Szilárd lett. Az együttes létrejöttéről és terveiről Máthé Csaba, a Debreceni Hoki Klub sportszakmai igazgatója beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

– Nagyon régóta vannak lányok a rendszerben, a kapusunk, Révész Zsuzsa például, aki tavaly a válogatottal az U18-as vb-n bronzérmet szerzett. Ő már hat éves kora óta itt van a klubnál. Folyamatosan jöttek a lányok, akik kipróbálták a jégkorongot, és azt láttuk, hogy egyre többen maradtak, mert megtetszett nekik. Most már nagyjából huszonöten vannak az egyesületben, egészen kicsik is. Ezért gondoltuk azt, hogy itt volt az ideje belevágni ebbe annak érdekében, hogy aki még idősebb korában is szeretne játszani, annak folytonos fejlődést tudjunk biztosítani. Nem könnyű a helyzetünk, mert ez az U25-ös bajnokság, és nálunk nagyon sok a fiatal. Pozitívum, hogy mivel itt a szabályok tiltják az ütközést, ezért ők is jobban tudnak érvényesülni a játék során – emelte ki.

Máthé Csaba elmondta, hogy korábban ezt a sorozatot még nem indította el a Magyar Jégkorong Szövetség, az idén nyár elején írták ki először. A női U25-ös ligát két részre osztották, A és B csoportra. Az A-ban azok a hölgyek szerepelnek, akik válogatott jégkorongozók, a B-ben viszont ők nem játszhatnak. A DHK vezetői úgy gondolták, hogy ilyen feltételek mellett az utóbbi kiírás lesz nekik a megfelelő.

Nincsenek elvárások

A szakember szerint a legfontosabb, hogy a lányok jól érezzék magukat.

– Nincsen semmilyen elvárásunk velük szemben, a célunk, hogy minden összecsapásra ki tudjunk állni. Nem szeretnénk semmiféle nyomást helyezni rájuk. Tudni kell, hogy vannak olyan játékosok a csapatban, akik tavaly még korcsolyatanfolyamon voltak. Tőlük nem lehet azt várni, mint azoktól, akik már hat vagy hét éve űzik a sportágat. Az egész hoki alapja a korcsolyázás, úgy meg kell tanulni korizni, hogy már ne is kelljen arra figyelni, hanem az ütőkezelésre és a korongvezetésre. Nekünk már az egy hatalmas eredmény, ha végig tudjuk játszani ezt a szezont, ha pontokat is szerzünk, az már csak hab lesz a tortán. A klubon belül egyre több lányunk van, 8-9-10 évesek, sőt még fiatalabbak is. Bármennyire is nehéz lesz, de ha nem adjuk fel, és véghez visszük, amit kitaláltunk, akkor pár éven belül már eredményesebbek lehetünk, akár a válogatottba is be lehet kerülni – mondta Máthé Csaba.

Közösségformáló erő

A sportszakmai igazgató kihangsúlyozta, hogy az utánpótlásban, fiúknál, lányoknál egyaránt nem az eredmény hajszolása a fontos.

„A jégkorongozók fejlesztése a lényeg. Ha valaki esetleg válogatott szintre is eljut, akkor az nekünk már hatalmas öröm, és tudjuk, hogy ezért megéri dolgozni. A hokinak, vagy bármelyik sportágnak a közösségformáló ereje nagyon jó, és ezt kell előtérbe helyeznünk”

– fogalmazott.

Máthé Csabáék folyamatosan azon dolgoznak, hogy a keretet bővítsék. Legutóbb Szolnokról érkezett két játékos, illetve három sátoraljaújhelyi jégkorongozóval is kapcsolatban van a klub. – Igyekszünk a létszámot bővíteni, és a építeni a jövőt, ez folyamatos munka. A fiúkkal is így kezdtük annak idején, most itt volt az ideje, hogy a lányokkal is belevágjunk. Nem vár ránk egy könnyű út, de hisszük, hogy a végén jó lesz – mondta a szakember.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában