torna

2020.08.30. 20:45

Teljes gőzzel hajtanak a bajnoki címért

Diákolimpiából nőtték ki magukat a Galaxis tornászai, most pedig a magyar bajnokságra készülnek.

Fotó: Antal Mária-archív

A Galaxis Torna Fit Sportegyesület tornászai már nagyon régóta tornáznak, akár tíz éve is. A felnőtt-, a serdülő, az ifi- és a gyermekkorosztály legnagyobbjai közül többen pályáznak az őszi magyar bajnoki címre, s rengeteg munkájuk van a felkészülésben. – A tavaszi forduló elmaradt, így kénytelenek voltunk leállni, de szerencsére az egyetemen hamar beindult a sport, ezért májustól újra tudtunk kezdeni mindent, így csak pár hónap esett ki – emlékezett vissza a Napló kérésére Antal Mária mesterpedagógus testnevelő tanár, tornaedző. – Az elmaradt fordulót a verseny előtt két nappal fújták le. Az egész nyarat végigedzettük, nagyon sok munkánk van abban, hogy kellőképpen felkészüljünk – tette hozzá.

Fotó: Antal Mária-archív

Bensőséges kapcsolat

Fotó: Antal Mária-archív

Huszonhét versenyző készül teljes erőbedobással az őszi fordulóra, amelyre csapatban neveznek, majd ez alapján hirdetik ki az egyéni eredményeket is. – Szertornát gyakorlunk, az elvégzendő elemek között szerepel a talajozás, az ugróasztal segítségével való ugrás, gerendázás és a felemáskorlát-gyakorlatok – mondta Antal Mária. – Minden szeren meg van határozva a kötelezően elsajátítandó elemek sokasága, majd ehhez teszünk még szabadon választható gyakorlatokat, és így áll össze a teljes produkció – folytatta. – Mindennek az alapja az, hogy nagyon jó kapcsolatban vagyunk a gyerekekkel, szeretjük egymást, pontosan ezért egyre nagyobb kedvvel űzik ezt a sportot, és már egész fiatalon is az az álmuk, hogy egyszer bajnokok legyenek, majd később, amikor egyetemisták lesznek, az egyetem színeiben is tudjanak versenyezni – fűzte hozzá.

A szertornateremben tartott edzések ideje kellőképpen átmozgatja a lányokat. – Két és fél órát kapunk a teremben, ami elég szűkös, de ha hajtjuk az edzést, akkor megfelelően tudunk haladni – jelentette ki a mesterpedagógus testnevelő. – Két helyszínen dolgozunk, hétvégén pedig Békéscsabán készülünk, ahol hat és nyolc órát fogunk készülni. Rengeteg akrobatikus elemet kell megtanulni, önmagában a felemás korlátnál napi másfél órát el lehetne tölteni edzéssel – közölte. – A gyerekek hozzá vannak szokva a terheltséghez, tudják, hogy mire készülünk, de sokszor sírják el magukat, főleg az erősítéskor és a lazításkor. Ez benne van a pakliban, de tudják: ha ezen túl vagyunk, a siker visszaköszön – emelte ki. – Nagyon nehéz elemeket is tanulnak a tornászok, olyat is, amivel akár világversenyen is részt lehet venni. A tökéletességhez kell a csemeték lelkesedése, a szülők támogatása és a mi szakmai tudásunk – hangsúlyozta. – Ha a verseny ismét elmaradna a koronavírus miatt, nagyon feszültek lennénk, mert egy halom munkánk van a felkészülésben, ezért bizakodunk, de semmi sem fog minket visszavetni. A gyerekek ki vannak éhezve a sikerre, a szereplésre, hiszen évek óta különböző versenyek bajnokai – jelentette ki.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában