Küzdősport és pszichológia

2020.06.29. 17:54

Testben és lélekben is segítene a karatéka

Sportpszichológusként és személyi edzőként szeretne elhelyezkedni Kerékgyártó Csenge karatebajnok.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Európa- és többszörös országos bajnokként a pszichológia szakirányra adta be jelentkezését Kerékgyártó Csenge debreceni karatéka. A fiatal lány sikeres sportpályafutása mellett kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkezik. Az érettségin elért maximális pontszám mögötti kemény munkáról és jövőbeli terveiről beszélt a Hajdú-bihari Naplónak.

Fotó: Napló-archív

Félezer pontos vizsga

Kerékgyártó Csenge a DRK Dóczy Gimnáziumának diákjaként tavaly a Magyarország Jó Tanulója, Jó Sportolója díjat is elnyerte. Tanulmányai végeztével pedig az érettségin is a maximumot hozta ki magából: ötszáz pontos, kitűnő eredménnyel zárt. – Középiskolai éveimben mindennap futással kezdtem, majd a tanórákat követően edzeni mentem, vagy gyermekeknek edzést tartani. Ez megterhelő feladat volt, azonban szerencsére könnyen tanulok, és képes vagyok folyamatosan összpontosítani, így a tanulmányaimra sosem hatott negatívan a versenyekre való felkészülés. Az érettségi időszakában pont egy sérüléssel küszködtem, így a személyi edzés és a gyógytorna mellett több időm maradt tanulni. Történelemből emelt szintű, választott tárgyaimból (biológia és testnevelés) középszintű vizsgát tettem. A szorgalomban és a kemény munkában hiszek, és eszerint igyekszem az élet minden területén a legjobbamat nyújtani – mondta a fiatal lány.

Fontos a szakértelem

A hajdúsági sportoló a Debreceni Egyetem pszichológia szakára jelentkezett, és szeretne sportpszichológiával foglalkozni a későbbiekben.

„Sportolóként a pályafutásom során sokszor szembesültem azzal, mennyire fontos, hogy ne csak fizikailag, de mentálisan is a topon legyünk.”

– A küzdősportokban egy vereség, esetlegesen egy KO is könnyebben előfordulhat, ha az ember nincs ott fejben. Sőt a sérülések, hullámvölgyek kezelésében is elengedhetetlen egy sportpszichológiával foglalkozó szakember támogatása, aki segít túllépni a kritikus időszakon. Természetesen a fizikai felkészítést is fontosnak tartom, így egy személyi edzői képzést is szeretnék elvégezni a jövőben – emelte ki Kerékgyártó Csenge.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában