3x3-as kosárlabda

2020.06.30. 20:37

Nálunk pattogtatnak az ország legjobbjai

Debrecenben edzőtáboroznak a 3x3-as válogatott tagjai.

Fotó: Kiss Annamarie

Szép lassan újra élettel telnek meg a város sportparkjai, de nemcsak a lakosság, hanem a különböző sportágak képviselői is nyüstölik a rendelkezésre álló eszközöket. Ennek szellemében hétfőtől négy hétig az Oláh Gábor utcai Sportkomplexum területén található kosárlabda pályákon tréningeznek a 3x3-as kosárlabda hazai legjobbjai.

Jó állapotban

Bár a hétfői esőzések terembe kényszerítették a gárdákat, kedd reggel a jó időt kihasználva már a szabadban gyakoroltak a kosarasok. Az erősebbik nem kezdte a sort, a felnőtt és a korosztályos válogatott tagjai párhuzamosan edzettek. A férfiak szövetségi edzője, Csirke Ferenc a foglalkozás előtt a Hajdú-bihari Naplónak elmondta, azért érkeztek a cívisvárosba, hogy a karantén feloldása után megkezdjék a 3x3-as szezont.

„Mivel egyelőre elég bizonytalan a tornák megszervezése, így a jelenlegi napok arról szólnak, hogy visszahangolódjanak a fiúk a munkába.”

Csirke Ferenc | Fotó: Kiss Annamarie

– A felkészülés első részét Debrecenben végezzük, majd egy szünet után, július végén, augusztusban folytatódik a munka. Ez annak a függvénye, hogy beindul-e az élet, milyen tornákra tudunk elmenni. Egy biztos, hogy az augusztus végi debreceni World Touron itt leszünk, ha csak ez az egy esemény van, amin el tudunk indulni, akkor szükséges lesz előtte egy összetartás. A karanténidőszak nyilván nem segítette a játékosok állapotát, de az elmúlt hetekben többen már csapatszintű edzéseket tudtak végezni, így szerencsére nincsenek rossz állapotban a kosarasaink. Az első két-három napban igyekszünk olyan programot összeállítani, hogy kerüljék a testi kontaktust a játékosok, aztán szép fokozatosan teljes intenzitásra térünk át. Napi kettő edzést terveztünk az időjárás függvényében, lesznek majd dobóedzések és olyanok is, ahol inkább a játékon lesz a hangsúly – ismertette a szakember.

Ki akarta próbálni

A felnőtt csapatban egy meglepetésember is feltűnt, ugyanis napjaink egyik legjobb magyar kosarasa, Keller Ákos ezen a héten a válogatottal edz. A jelenleg klubcsapat nélküli, 208 cm magas játékos tanulásnak fogja fel a debreceni napokat.

– Szerettem volna kipróbálni a 3x3-at is, ráadásul szervezett körülmények között tudok edzeni. Bár ez még csak a második közös nap, az látszik, hogy itt kevesebbet kell futni, viszont pörgősebb a játék. Meg kell szoknom, hogy félpályán zajlik a játék, 12 másodperc a támadóidő, ráadásul a labda is kisebb, és más az anyaga. Mivel egyszerre hárman vagyunk a pályán a csapatból, így védekezésben sincs olyan nagy segítség, de épp ezért egyszerűbb is kosarat szerezni. Egyelőre erre az egy hétre jöttem, aztán meglátjuk mi lesz. Az itt tanult elemeket szeretném majd beépíteni a játékomba – nyilatkozta Keller.

Egyszerűbb

A korosztályos válogatottnál a keret tagja Gáspár Mátyás, a DEAC fiatal játékosa is. A 19 éves kosaras nem titkolta, nem egyszerű az átállás az 5x5-ös kosárlabdáról. Ahogy fogalmaz, jelenleg inkább a kisebb taktikai elemekre fektetik a hangsúlyt a tréningeken, mert a nagypályával ellentétben itt sokkal gyorsabb a játék, nagyobb az iram. – Több felelősség hárul az emberre védekezésben, a rövid támadóidő miatt pedig alig lehet felállt védelem ellen játszani, abból is csak a leggyorsabbakat – magyarázza Gáspár rávilágítva, támadásban viszont egyszerűbb dolguk van, több a hely, így könnyebben lehet megtalálni a passzsávokat. – Mivel más mozgásokat igényel a 3x3, emiatt inkább csak a játékelemeket gyakoroljuk annak érdekében, hogy minél gyorsabban és precízebben hajtsuk végre azokat – magyarázta a pálya mellett.

Hazai pálya

Közben a fiúkat a lányok váltották percre pontosan fél tizenegykor, mind a juniorok, mind a felnőttek jókedvűen vették kezükbe a labdákat. A tavaly világbajnoki ezüstérmes női együttes egyik oszlopos tagja Medgyessy Dóra, akinek debreceni születésűként ismerős a környezet.

– Nagyon megörültem, amikor meghallottam, hogy Debrecenben lesz az edzőtábor, hiszen nekem mindig hazai pálya. Mindig várom a 3x3-as szezont, alapesetben ekkor már az olimpiára kellene készülnünk, de most közbeszólt a koronavírus. Hasznosan szeretnénk eltölteni az elkövetkező időszakot, a DVTK-val már öt hete készülünk, így megfelelő állapotban érkeztem, ami nem is baj, hiszen ez a sportág komolyabb fizikai megterhelést jelent az eredeti kosárlabdánál – mondta el a villáminterjúban Medgyessy Dóra, aki azután máris magához vett egy labdát, hogy aztán csont nélkül süllyesszen el egy két pontost a kosárban.

Menet közben

Mindezt mosolyogva figyelte Károlyi Andrea szövetségi edző, aki lapunk érdeklődésére elárulta, jelenleg az foglalkoztatja őket, hogy sikerül-e beférniük a 12 csapatos Eb-re. – Férfi és női Európa-bajnoki selejtezőket rendeztek volna május végén Tel-Avivban, amelyet a koronavírus-járvány miatt lefújtak. Idén a nemzetközi szövetség megváltoztatta a rendszert, az Eb-re már 10-10 csapat kijutott a világranglistáról, és még nemenként kettőt fog betenni a FIBA, bízom benne, hogy mindkét együttesünk benne lesz a kedvezményezett gárdákban. Az előttünk álló hetekben fizikai, taktikai és pszichikai jellegű lesz a munka, hogy a lányok visszarázódjanak a 3x3-as közegbe. Ez egy teljesen új szituáció, majd menet közben derül ki, hogy jól állítottuk-e össze a felkészülést vagy alakítani kell rajta – nyilatkozta Károlyi Andrea.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában