újabb beruházás

2020.06.13. 12:56

Kerékpáros központ épül Debrecenben

A városvezető bízik benne, hogy nemzetközileg is jelentőssé válik a debreceni kerékpársport.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos országgyűlési képviselő a Debreceni Labdarúgó Akadémián tartott szombat délelőtti sajtótájékoztatón jelentették be a 4-es számú főút mellé tervezett kerékpáros központ felépítését. A nemzetközi színvonalú komplexum a sportág több szakágának adhat majd otthont a jövőben. A kelet-magyarországi velodromnak a Debreceni Labdarúgó Akadémia mögötti területet jelölték ki, miután a Magyar Kerékpáros Szövetség és a debreceni önkormányzat szoros együttműködésben elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt.

Négy velodrom az országban

„A kerékpáros sport jelenleg az egész országban, és itt Debrecenben is elég mostoha körülmények között van”

– fogalmazott Kósa Lajos, majd folytatta. – Nincsen olyan velodrom, amit akár a közönség, akár a sportolók tudnának használni. A kormány úgy döntött, hogy négy ilyen velodromot épít fel, kettőt Budapesten és kettőt vidéken. Erről a határozat pénteken jelent meg. Az utóbbiak közül az egyik itt lesz, úgyhogy örömmel tudatjuk a kedves debreceni kerékpárosokkal és a közönséggel, hogy hamarosan már nem csak országúti versenyzésre lesz lehetőség, hanem a fedett, parkettás pályakerékpározásra is.

Az országgyűlési képviselő szerint Debrecenben sokan űznék ezt a sportot, ha erre lenne lehetőségük, de a jelenlegi feltételek mellett a város egyes szakaszain biciklizni sem egyszerű.

A több mint nyolcvan kilométeres kerékpárút-hálózat kiterjedt, viszont ez alapvetően nem a versenyzést szolgálja, hanem a közlekedést.

Komplex program

Papp László polgármester elmondta, hogy nem előzmények nélküli ez a fejlesztés. – A debreceni közgyűlés néhány hónapja döntött arról, hogy Debrecen Pallagi városrészén, a 4-es főút és a DLA közötti húsz hektáros területen egy kerékpáros központot hoz létre. Akkor a velodrom még nem volt része a terveknek, de pénteki kormányrendeletet követően elmondhatjuk, hogy igazán komplexszé vált ennek a központnak a programja.

Fotó: Molnár Péter

Papp László kiemelte, hogy Debrecenben van az ország második legnagyobb kerékpáros közössége, azonban ennek a fejlesztésnek a városon messze túlmutató hatása van. A tervezett sportközpont nemzetközi jelentőségű és teljes mértékben illeszkedik a nemrég bejelentett Debrecen 2030 stratégiához.

Megkezdődik az előkészítés

– Szeretném kihangsúlyozni, hogy a fejlesztés Pallag lakóterületi részét nem érinti. A központ a 4-es főút felől lesz elérhető, Pallagon keresztül legfeljebb biciklis megközelítésben gondolkozunk. A programnak jelentősége még, hogy felgyorsítja a Debrecen és Pallag közötti kerékpárút kiépülését. Bízunk benne, hogy a fejlesztésnek köszönhetően településünk a kerékpáros sport területén is nemzetközi jelentőségű pozíciót tud magának kivívni – mondta Debrecen polgármestere.

A kormányhatározat alapján, ebben az évben megkezdődik a program előkészítése, erre 220 millió forint áll rendelkezésre, és a kormány döntésének értelmében a 2021-es költségvetésbe terveznek be 430 millió forintot erre a célra.

A megvalósítás 2021 után indulhat majd a tervek és a közbeszerzési eljárás függvényében.

Egy egység

Kovács Béla, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy milyen szakágaknak adhat otthon a tervezett központ. – A velodrom egy 250 méter hosszúságú pályakerékpár űzésére alkalmas parkettával borított pálya. A létesítményen belül helyet kap még a triálnak a fedett szakága, bmx ügyességi, illetve tanpályák lesznek majd elérhetőek. A szövetség párhuzamosan elindított egy saját infrastruktúra beruházási projektet is, ami kapcsán egy aszfaltos kerékpárpálya, illetve egy úgynevezett cyclecross pálya létrejötte van tervben.

Kósa Lajos az utóbbi fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy az a szabadtéri terepbiciklizésnek ad majd teret, de a két külön projekt, amikor majd megvalósul, akkor egy egységet alkot majd a pallagi komplexumban.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában