labdarúgás

2020.06.08. 19:05

DVSC: Élet-halál kérdés a győzelem

Kondás Elemér kötelességének érezte elvállalni a feladatot ebben a nehéz helyzetben.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnar Peter

Nagyon fontos mérkőzés előtt áll a DVSC labdarúgó csapata, miután pénteken csalódást keltő döntetlent játszott a Kaposvár ellen a Nagyerdei Stadionban. Ráadásul a hétvégén a közvetlen riválisok mind nyerni tudtak, így jelenleg kieső helyről várja a Loki az Újpest elleni idegenbeli mérkőzést. A lila-fehéreknek sem úgy alakul a szezonjuk, ahogy azt várták volna a klubnál, 2020-ban első tíz bajnoki mérkőzésükön csupán egyetlen győzelmet arattak, ez vezethetett ahhoz, hogy a hetedik éve a csapatot irányító Nebojsa Vignjevicstől megvált az egyesület vezetősége. Kérdés, hogy ennek hatására-e, de hétvégén megnyerte a Budapest Honvéd elleni fővárosi rangadót a csapat, így fontos lépést tett a bennmaradás felé.

Ismerős arc

Mint ismert, a debreceni klubnál vasárnap jelentették be, hogy Vitelki Zoltán tizenkét bajnoki mérkőzés után távozik a csapat éléről. A vezetőedzői pozíciót a cívisvárosiak számára egyáltalán nem ismeretlen Kondás Elemér veszi át, egyelőre az utolsó hat meccsre szól a megegyezés a két fél között. A rég-új vezetőedző elmondta, ha szükség van rá, akkor neki kötelessége elvállalnia a feladatot, a Hajdú-bihari Naplónak beszélt az előttük álló kihívásokról.

– Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ráadásul az ellenfeleink eredményei sem alakultak jól számunkra az elmúlt napokban, tehát nem egyszerű a dolog. A hat mérkőzésünkön még van lehetőség a javításra, de elég sűrű a program. Igazából olyan nagy dolgokat már nem lehet eszközölni, szépen lassan próbáljuk majd csiszolni azokat a hibákat, amiket tapasztaltam – mondta.

A szakember figyelemmel kísérte a Loki összecsapásait az elmúlt időszakban, így jó rálátása van a játékra és a keretre. – Vannak dolgok, amiken szeretnék módosítani, az szembetűnő volt a Kaposvár ellen, hogy sokszor szétszakadt a csapat, és nem volt meg a kapocs a különböző egységek között. Követett el a társaság helyezkedési hibákat támadásban és védekezésben is egyaránt. Ezeket kellene orvosolni, de egy nap alatt nem lehet mindent. Arra is figyelni kell, hogy holnap játszunk, frissnek kell lenniük a fiúknak.

Kötelesség küzdeni

Fotó: Molnár Péter

Kondás Elemér kitért arra is, hogy egy ilyen eredménysorozat mentálisan is megviselheti a labdarúgókat. – Azért megzavarta a fiúkat ez a helyzet, de akkor lenne baj, ha nem így lenne, mert az azt jelentené, hogy nem érdekli őket. Akkor felesleges lenne bármit is csinálni velük. Nyilván meg kell értetni a srácokkal, hogy utolsó utáni pillanatban vagyunk, de nagyon fontos, hogy a DVSC az első osztályban futballozzon. A csapat huszonhét éve az NB I.-ben van, az utóbbi tizenöt év legsikeresebb klubja, ezeket a hagyományokat meg kell őrizni. Aki itt van, annak kötelessége az elsőtől az utolsó percig csúszni-mászni, ha kell. Ha van lehetőség, akkor meg kell próbálni játszani, de most első sorban az eredmény számít, nem az, hogy milyen módon érjük el.

Az Újpest irányítását nem olyan régen Predrag Rogan vette át, a hétvégi győztes meccsen az eredménytől függetlenül még az látszott, hogy nem állt össze teljesen a játékuk. – A kollégának is nehéz a helyzete, most került oda ő is, olyan nagy változtatásokat nem eszközölt. Természetesen azokból a szituációkból, amiket láthattunk fel kell készülni, persze érhetnek minket váratlan dolgok, de azokra meg majd ott kell reagálni.

A pénteki pontvesztésen kívül Haris Attila sérülése is nagy érvágást jelent a Debrecennek, a középpályás vállát meg kell műteni, sajnos több hónapos kihagyás vár rá. Rajta kívül még Ferenczi Jánost is le kellett cserélni a szünetben, kapott egy rúgást, de ő bevethető lesz holnap, viszont Pávkovics Bence összefejelt Haruna Garbával, ennek következtében a védő arca feldagadt, az ő játéka kérdéses.

Kondás Elemér hétfőn délután videózást tartott a csapatnak, a Kaposvár elleni mérkőzést és az Újpest Honvéd elleni meccsét elemezték ki a játékosokkal, főleg a lilák pontrúgásaira fektetve a hangsúlyt. Aztán az edzésen volt egy általános átmozgatás, majd taktikai elemeket gyakoroltak, továbbá megpróbáltak néhány finomítást eszközölni, de figyelve arra, hogy ne fárasszák le túlságosan a labdarúgókat a kedd esti találkozó előtt.

A tréner elmondta, mit is jelent számára, hogy újra rábízták a DVSC vezetését. – Nagyon nehéz helyzetben van a csapat, és a vezetés úgy gondolta, hogy én segíthetek. A kötődésem miatt természetesen nem mondhattam nemet. Ahogy már mondtam is, bármit megcsinálok annak érdekében, hogy a bennmaradjunk, ugyanígy van ezzel Dombi Tibi is. Huszonhét éve hellyel-közzel itt vagyok az egyesület mellett, szép eredmények részese lehettem itt, sokat kaptam a klubtól, adtam is vissza, de szeretnék még többet, ha lehet.

Az Újpest–Debrecen összecsapásra a vendégszurkolók az MLSZ honlapján és a helyszínen válthatnak jegyeket. A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti kedd este 19 órától, a játékvezető a 35 esztendős Berke Balázs lesz, aki március elején vezetett legutóbb Loki-meccset, mégpedig a Kisvárda elleni hazai találkozót. Akkor Varga Kevin bombagóljával 1-0-ra nyert a DVSC.

Bakos Attila

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában