vívás

2020.05.22. 14:57

Óvatosan folytatják az edzéseket

Serra Bendegúz szerint edzőik nagyon kreatívan álltak a szokatlan feladathoz.

Fotó: Békessy Béla Vívó Klub-archív

A kormány által hozott enyhítő intézkedéseknek hála egyre több sportágban állhatnak vissza edzésbe a versenyzők. A debreceni Békessy Béla Vívó Klub tagjai is folytatták a felkészülést, természetesen a biztonsági előírásokat szem előtt tartva. Az egyesület szakmai igazgatója, Serra Bendegúz beszélt a Hajdú-bihari Naplónak a klub körüli változásokról és tervekről.

Fotó: Békessy Béla Vívó Klub

– Alapból, mi ősz-tavaszi szezonban gondolkodunk. A korlátozások bevezetésekor a tizenöt év alatti korosztályunk idényének már a fele lement, az országos bajnokságra készültek, amit elvileg ősszel pótolnak, a szövetség elkötelezett ez ügyben. A kadet-junior csoportnak az amerikai világbajnoksága maradt el, az új időpontról majd akkor beszélhetünk, ha normalizálódott a helyzet mindenhol. A felnőtteknél pedig szeptembertől augusztusig tart a szezon, náluk félbeszakadt az olimpiai kvalifikáció. Egy verseny maradt minden fegyvernemben, ezek valószínűleg októberben lesznek majd megrendezve. Ezeket figyelembe véve számolnak vissza a többi torna megtervezésével – mondta a szakember.

Legfontosabb a biztonság

Március közepén – Serra Bendegúz szavaival élve – „hibernálódott” a vívósport.

Minden onnan folytatódik tovább, ahol abbamaradt, más sportágakkal szemben itt a szövetség nem törölte a bajnokságokat, hanem arra törekszenek, hogy befejezzék azokat. – A legfontosabb az volt, hogy a gyerekek biztonságban legyenek, mielőtt kihirdették a vészhelyzetet mi már előtte szigorú intézkedéseket hoztunk. Most az enyhítésekkel kapcsolatban az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Vívó-szövetség is több ajánlást tett. Mi figyelembe vesszük ezeket, de még további korlátozásokat alkalmazunk, hogy minél inkább biztonságban legyenek a sportolóink.

Emlékezetes lesz

A szakmai igazgató elmondta, hogy zsúfolásig voltak az edzőtermeik, jó lendületben voltak a versenyzők, egymás után jöttek a megmérettetések, amikor hirtelen át kellett állniuk az online tréningre. – A karantén ideje alatt a szokásos távoktatási módszerekkel dolgoztunk. Az edzőink nagyon kreatívan megoldották ezt a kihívást, zseniális ötletek születtek. Mivel játékos formában lettek olyan gyakorlatok kiadva, amiket amúgy a gyerekek nem szeretnek annyira, így még nagyobb lelkesedéssel csinálták, mint általában. Jelenleg kültéren zajlanak az edzések, most az alapozást kezdtük el, úgyhogy nincs is olyan nagy szükségünk teremre. Minimális technikai feladatokat és vívást is lehet gyakorolni a szabad ég alatt, és még emlékezetes is lesz a növendékeknek.

Megfelelő szabályok vonatkoznak arra, hogy tréning közben mekkora távolságot kell tartani egymás között. Rendszeres a kézfertőtlenítés, illetve a klub bevezetett egy online regisztrációs rendszert, maximalizálták a létszámot az egyes alkalmakra, így kerülvén el a zsúfoltságot a foglalkozásokon. Ezért van még mindig online oktatás, hogy akiknek nem jut már hely, azok se maradjanak edzés nélkül, de Serra Bendegúzék növelni készülnek az időpontok számát a közeljövőben.

Megújulnak

Éppen zajlik a Békessy Béla Vívó Klub termének bővítése, és a koronavírus-járvány okozta szünetet az egyesület az előnyére tudta fordítani. A kivitelezők fel tudták gyorsítani a munkálatokat, hiszen állandóan üres volt a ház. – Öröm az ürömben, hogy nagyon jól halad az építkezés, és az előzetesen tervezetthez képest sokkal hamarabb készen leszünk. Még egy terem került az eddigi kettő mellé, így a kapacitás nagyjából háromszáz fős lesz, kiszolgáló helyiségekkel, öltözőkkel és raktárakkal. Nagyon várjuk, hogy birtokba vegyük, de most türelmesnek kell lennünk, szépen kell megvárni, hogy lecsengjen minden körülöttünk, aztán megtölthetjük a megújult otthonunkat gyerekekkel – mondta Serra Bendegúz.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában