NFL-draft

2020.04.24. 19:05

Papírforma: Joe Burrow az 1/1-es

Mint a legtöbbször, most is irányítót választottak ki legelsőként.

Fotó: USA TODAY Sports

Lezajlott az NFL-draft első köre péntek hajnalban. A két szezon közötti időszak talán legfontosabb eseményén a draftra jelentkezett egyetemi és főiskolai játékosok közül válogatnak több körön keresztül a csapatok. A választási rangsor elsősorban attól függ, hogy az együttesek az előző évben milyen helyen zárták a bajnokságot: a legrosszabb választ elsőnek, és a bajnok utoljára. Érdekesség, hogy a koronavírus-járvány miatt a megszokottól eltérően online zajlott a sok játékos életét és pályafutását meghatározó esemény.

A Hajdú-bihari Napló a DEAC Gladiators irányítóját, Molnár Gábort kérdezte a draft érdekességeiről.

– Az NFL-szezonon kívül ez a talán legjobban várt amerikaifocis esemény, amelyre a felhajtás már hónapokkal a draft időpontja előtt elkezdődik. Rengeteg elemző próbálja kitalálni, hogy a csapatok vajon kiket választanak majd a játékosok között, melyik együttes kivel cserél esetleg annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel csapjon le egy-egy kiszemeltjére. A draftnak óriási jelentősége van, hiszen itt lehet megszerezni olcsón a jövő nagy sztárjait, egy-egy jó vagy elrontott választás az egész szezonját meghatározhatja egy csapatnak – hívta fel a figyelmet.

Emberi sorsok múlnak a drafton: a játékosoké, a stábtagoké, és sokszor a vezetőké is, hiszen könnyen bele lehet bukni egy elhibázott döntéssorozatba. Szinte minden évben akadnak nagy mellényúlások, ugyanakkor olyan remek vagy szerencsés választások is, akiket előzetesen kevesebbre taksáltak, de mégis óriási karriert futottak be, elég csak Tom Bradyre gondolni, akit annak idején a hatodik körben halászott ki magának a New England Patriots.

Egy draftra felkészülés óriási csapatmunka, rengeteg szakértő és megfigyelő szemlézi a játékosokat, akiknek aztán még egy felmérőt is szerveznek, hogy még pontosabb képet kapjanak a fiatalokról.

– A leginkább keresett játékosok általában az irányítók, szorosan utánuk a falemberek, ezekből mindig található az aktuális top 10-ben. Posztomból adódóan inkább az irányítókat figyeltem: abban biztos voltam, hogy idén Joe Burrow lesz a legelső választott, viszont számomra érdekes volt Tua Tagovailoa, az ötödik választás, ugyanis őt elég sérülékenynek tartják, és a karereje sem kiemelkedő. Szerintem a hatodik helyen kiválasztott Justin Herbertben van a legtöbb potenciál, aztán meglátjuk az elkövetkező szezonokban, hogy ki mennyire növi ki majd magát – mondta el Molnár Gábor.

A draft magyar idő szerint szombat hajnalban a második és a harmadik körrel folytatódik.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában