örökös magyar bajnok

2020.04.17. 16:24

Nincs ellenség, csak ellenfél

Fórián Csilla szerint a szenior-világesemények hangulatához csak az olimpia hasonlítható.

Fotó: Napló, archívum

Korábbi eredményeiről, versenyzési szokásairól és a megváltozott körülmények közötti felkészüléséről kérdezte a Hajdú-bihari Napló Fórián Csillát, a legeredményesebb magyar tollaslabdázót, korábbi olimpikont. A kiváló sportolónő tavaly augusztusban bronzérmet szerzett a katowicei szeniortollaslabda-világbajnokságon, és már teljes erőbedobással edz az idei Európa-bajnokságra.

Otthoni felkészülés

Fotó: Napló, archívum

– Nagyon készülünk az idei évre, most az EB időpontja csúszott, október elejére rakták a szervezők. Kapom a programot az edzőtől, mivel mi szigorúan betartjuk, hogy nem találkozhatunk, ezért most csak otthon tudunk kondizni. Hasat, mellet, kart, hátat erősítek különböző változatos gyakorlatokkal. Naponta legalább másfél-két óra edzés, és még este kimegyek kocogni, mert a fittségnek meg kell maradnia. Tartom a kapcsolatot más tollaslabdázókkal is, és mindenhol ez a tendencia. Aztán hogy fogjuk majd eltalálni a labdát ezek után, az már egy másik kérdés, sajnos ezt a sportot az adottságai miatt nem lehet a szabadban játszani, ugye nem összetévesztendő a strandon játszott tollaslabdával.

A szenior világ- és Európa-bajnok játékos, korábbi olimpikon rengeteg versenyen vett már részt eddig pályafutása során. Elmondása szerint, nem tudna egyet kiemelni ezek közül, de a szenior-világversenyek nagyon emlékezetesek. – Egy korosztályos vagy felnőttversenyen maximum 60-80 résztvevő van, viszont egy ilyen eseményen több mint ezren vagyunk jelen, az olimpián volt még ennyi sportoló egy helyen. Nyolc napon keresztül reggel kilenctől este tízig folyamatosan mennek a meccsek, nagy tömeg van és jó hangulat. Ebben a korosztályban már nem ellenség az ellenfél. A pályán természetesen riválisként tekintünk a másikra, de utána már barátok vagyunk, és megosztunk egymással mindent, például náluk, hogy zajlik a felkészülés, vagy egyáltalán milyen az életük.

Nagyon hasonlítanak

Az örökös magyar bajnok sportoló lánya, Gonda Daniella maga is magyar válogatott tollaslabdázó. Debrecenben született, és ott is kezdte pályafutását, de jelenleg Pécsett, a hazai tollaslabda fellegvárában él. Az Európa-játékokat is megjárt sportoló most az olimpiára készül, de Fórián Csilla elmondta, hogy lánya rendszeresen elkíséri a versenyeire, ha ideje úgy engedi.

– Egymás gondolatait is látjuk. Mindenről gondoskodik a reggeli ébredéstől kezdve, az étkezésen keresztül a legapróbb dolgokra is odafigyel. Jól beszél idegen nyelveket, és mindent nagyon ügyesen gyorsan le tud nekem szervezni. A meccseken játék közben szokott lenni olyan szünet, amikor az edző bejöhet a pályára, és taktikai tanácsokat adhat. Daniella mindig jól nyúl a dolgokhoz, és meglátja, hogy mire kell koncentrálni, mit csinál az ellenfél esetleg jobban, mint én, és min kellene változtatni. Amikor fiatalabb volt, és én ültem a pálya szélén ugyanúgy tudtam neki segíteni, mint ahogy most ő nekem. Nagyon hasonlítunk egymásra, egy nap eltérés van a születésnapjaink között, szinte ugyanazokon mentünk végig, és ez sokat jelent.

Fórián Csilla a debreceni Epreskerti Általános Iskola tanítójaként dolgozik, és az intézmény igazgatója, Szabó Gyula felkérte őt, hogy szeptembertől helyettesként segítse a munkáját. – Ez egy megtiszteltetés, viszont ez azt jelenti, hogy reggel fél nyolctól délután négy óráig bent leszek. Ettől függetlenül ugyanúgy minden nap edzek majd, ahogyan eddig is tettem – zárta gondolatait a sportoló.

BA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában