FőnixFitt fesztivál

2020.02.16. 15:30

Látszott, hogy fitt vagy, Debrecen!

Idén sem történt másképpen, tömegek mozogtak egész nap a Főnix Csarnokban szombaton.

Fotó: Matey István

Negyedik alkalommal rendezték meg a cívisváros egyik legnagyobb tömegsport-rendezvényét a hétvégén, a FőnixFitt fesztivált, ahol számtalan mozgásformát próbálhattunk ki, vagy éppen fanatikusként áldozhattunk valamelyik színpad előtt a kedvenc műfajunk oltárán.

A Főnix Csarnok reggeltől este hatig fogadta magába a tunyaságot legalább ezen az egy napon elvetők népes táborát, egy-egy sztár fellépő, mint mondjuk Béres Alexandra vagy Péntek Enikő edzésén annyian voltak, hogy egy gombostűt sem lehetett elejteni. Bár a többség felnőtt nő volt a létesítményben, jócskán akadtak gyermekek, és az erősebbik nem képviselői közül is voltak, akik nem restelltek megmozdulni ezen a szombaton.

Fotó: Matey István

Kóstolhattunk

A teljesség nélkül: a mozgásműfajok közül bemutatkozott a deepwork, az ironbox, a spartan bodyweight, a kangoo vagy a gymstick is a nagyközönségnek, de kóstolhattunk táplálékkiegészítőket, és végeztethettünk magunkon testsúlykontrollt is.

Unatkozni nem lehetett tehát a színes és hangos forgatagban, nyilvánvaló volt, hogy tömeges igény van az ehhez hasonló rendezvényekre Debrecenben. Az említett, botra erősített gumiszalagokkal végzett gymstick igen nagy népszerűségnek örvendett, a debreceni oktató, Hramcsák-Papp Henrietta intenzív edzésén sokan tolongtak a szőnyegen.

Szerelem első vérig

– Jómagam tavaly januárban kezdtem el edzéseket tartani – mondta el a Naplónak a fiatal hölgy. – Korábban nem is gondoltam volna, hogy ennyire szerelmese leszek ennek a sportnak, azt is mondhatnám, szerelem első vérig. Hogy miként ismerkedtem meg a sportággal? Először éppen itt, a Főnixfitten láttam meg, majd elmentem egy gymsticktáborba. Ott teljesen lenyűgözött ez a mozgásforma, s mivel a megyeszékhelyen nem nagyon foglalkozott senki akkoriban ezzel, elhatároztam, hogy másoknak is átadom a gymstick szeretetét – fogalmazott Heni, akit megkértünk, mutassa be a sportág lényegét az olvasóknak.

Fotó: Matey István

Férfiak is

– Azért szeretik sokan ezt az edzésformát, mert szinte minden izomcsoportot egyszerre mozgat meg. Például ha a lábra helyeződik a terhelés, azzal, hogy tartjuk a botot, a törzs izmai is folyamatosan dolgoznak. Minden korosztály képviselőit edzem, mert a bot nehézségi fokával tudjuk a megfelelő terhelést biztosítani az egyénnek. Ötféle típusú bot létezik, ezek nehézségi szintenként: a zöld, a kék, a fekete, az ezüst és az arany. A kezdők, illetve az idősebbek számára mindig a zöldet szoktam javasolni, és az edzettségi foktól függően változnak a színek – ismertette az oktató.

Mint mondta, nem csupán nők járnak az óráira, hanem férfiak is.

– Tévhit, hogy csak a hölgyek gymstickeznek. Szeretik a fiúk is, bár először valamiért ódzkodnak tőle. Ám miután kipróbálják, élvezettel jönnek vissza a foglalkozásokra – zárta mondandóját Papp-Hramcsák Henrietta.

Visszatérve magára a rendezvényre, bár sokan vádolnak bennünket, magyarokat azzal, hogy egészségtelen életmódot folytatunk, azok, akik ott voltak szombaton a Főnixben, bizonyították: a cívisváros egy fitt város.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában