az Olasz Focisuli vezetőjével beszélgettünk

2020.02.26. 15:36

Koronavírus: a futballban nincs pánik

Olaszországban zárt kapuk mögött játszanak le több mérkőzést, a többség mégsem ijedt meg a vírustól.

Supporters of Napoli wearing masks due to the coronavirus infection during the UEFA Champions League Round of 16 match between Napoli and Barcelona at Stadio San Paolo, Naples, Italy on 25 February 2020. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)

Fotó: AFP

A koronavírus itáliai megjelenésének hatására az olasz labdarúgó-bajnokságban zárt kapuk mögött rendeznek meg hat mérkőzést, köztük a következő, 26. forduló rangadóját, a Juventus–Internazionalét. Így szombaton az Udinese–Fiorentina, vasárnap az AC Milan–Genoa, a Parma–SPAL, a Sassuolo–Brescia és a Juve–Inter, hétfőn pedig a Sampdoria–Hellas Verona találkozókat játsszák nézők nélkül.

Vincenzo Spadafora sportminiszter bejelentette, hogy Lombardia, Veneto, Piemont, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna és Liguria régiókban vasárnapig szinte minden sportesemény elmarad, vagy zárt kapus lesz.

Csütörtökön este szintén üresek lesznek a lelátók az Internazionale–Ludogorec Európa-liga-mérkőzésen. A járvány miatt múlt vasárnap az Atalanta–Sassuolo, a Verona–Cagliari, a Torino–Parma és az Internazionale–Sampdoria találkozó elmaradt a Serie A-ban.

Túl van ragozva

Hegedüs Gábor, a DHSE Olasz Focisuli vezetője szoros kapcsolatot ápol az országgal, köztudott, hogy nagyon sok tornán és képzésen vesznek részt Itáliában.

– Éppen tegnap beszéltem az egyik torinói, illetve palermói kollégával – mondta a szakember a Naplónak.

„Egybehangzóan azok az információk jutnak el hozzám Olaszországból, hogy ez a téma kissé fel van fújva, és túl van ragozva.”

Hegedüs Gábor | Fotó: Kovács Péter

Kicsit pánikkeltésnek érzem, aminek vannak például gazdasági előnyei, hiszen hergelik sokakat belehajszolnak a nagy bevásárlásba. Kollégáim is azt mondják, hogy elsősorban azok veszélyeztetettek, akinek az immunrendszerével akadtak problémák, és nem fiatalok. Tehát akik egyébként is ki vannak téve sok betegségnek. Mint elmondták, a Garda-tói tornára, melyet májusban rendezünk meg – olyan nagy csapatok részvételével, mint a Chelsea, a Borussia Dortmund vagy a Manchester United –, megérkezett a németek visszajelzése is, azaz részt kívánnak venni az utánpótlás-viadalon. A palermói tornára húsvétkor utazunk, abban a városban is csupán egy beteget diagnosztizáltak, de neki volt más baja is. Úgy érzem, a sajtó kicsit felkapta ezt most, én bízom benne, hogy ennyire nem nagy a baj. Természetesen a tornák előtt figyelembe vesszük, hogy mik az egészségügyi szervezetek ajánlása. Egy jó pár hét el fogja dönteni, mekkora is a veszély. A sportrendezvények kiürítése inkább a kedélyek megnyugtatására szolgál – vázolta a helyzetet Hegedüs.

A vasárnapi Juventus–Internazionale találkozó kapcsán elmondta, hogy több barátjának is szerzett jegyet, melyen telt ház lett volna, de most nézők nélkül bonyolítják le. – Ez nagy érvágás a szurkolóknak, hiszen a foci értük van. Arról nem is beszélve, hogy a futballistáknak sem mindegy, milyen hangulatban léphetnek pályára. Csütörtökön az Internek sem lesz mindegy, hogy a szurkolói előtt játszhat-e, ennek ellenére a milánóiaknak nem fog gondot okozni a Ludogorec kiverése az El-ből. De ettől az is jobb lett volna, ha elviszik a meccset máshová, mondjuk Katarba.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában