hajszál híja

2020.02.19. 19:01

Első ob-címére hajt fedett pályán

Kozák Luca tartja stabil formáját, és bízik benne, hamarosan megfutja az olimpiai szintidőt.

20190924 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Kozák Luca gátfutó, aki a dohai világbajnokságra készül, adott interjút a Naplónak a Gyulai István Atlétikai pályán.

Fotó: Matey István

A tavalyi, dohai világbajnokságot a szokásoshoz képest később, október elején rendezték meg, így nemcsak az atléták szezonja csúszott el, hanem a következő idényre való felkészülés is. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola (DSC-SI) kiváló gátasa, Kozák Luca a vb után kapott egy kis szusszanót, amely mint mondta, rá is fért, mert volt mit kipihennie, ám november elején már teljes „harci felszerelésben” ismét edzésre jelentkezett, és belevágott a felkészülésbe.

Minden a terveknek megfelelően haladt, ám az élet nemrégiben megint csavart egyet a történeten: a koronavírus miatt ugyanis a nankingi fedett pályás világbajnokságot egy évvel elhalasztják. Ennek következtében Luca alapozása is változik, ám ahogy azt tőle megszokhattuk, próbál pozitívan állni a fejleményekhez.

Fotó: Matey István

Két századra a szinttől

– Mivel a vb-t elhalasztották, így hamarabb véget ér a fedett pályás szezonom, mint terveztem. Ez van, alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez. Eddig szerencsére nem lehet okom a panaszra, Karlsruhéban, Düsseldorfban, Torunban és Berlinben is jókat futottam, ráadásul a lengyelországi viadalon a 7.97-es országos csúcsomat is beállítottam. Kicsit át kell variálni a felkészülésemet, még a hétvégén vár rám az országos bajnokság, aztán véget is ér a téli versenyek sora. Fedett pályán még nem sikerült ob-t nyernem, remélem, ez most a BOK-csarnokban megváltozik, és elsőként érek be a célba. Az is előfordulhat, hogy a 60 gát mellett 60 méteres síkfutásban is elindulok, ám ezt még nem döntöttük el az edzőmmel – bizakodott a még mindig csak 23 éves atléta.

A legtöbb sportoló számára a 2020-as évben az olimpia a főverseny. Így van ezzel a DSC-SI gátfutója is, aki nagyon közel van ahhoz, hogy kvalifikálja magát a tokiói ötkarikás játékokra.

– 100 gáton 12.84 az olimpiai szintidő, amely csupán két századdal jobb az egyéni csúcsomnál. Úgy érzem, meglesz az indulás, és ha minden jól megy, nem is olyan sokára. Az olimpia mindenek fölött áll, szeretnék rajthoz állni Tokióban, és jól is szerepelni. Ha pedig a szintidő nem is lenne meg, a ranglistáról még így is kijuthatok, nem volna jó erre hagyatkozni, mégis megnyugtató, hogy így van, mert ez ad egyfajta biztonságot – fogalmazott Suba László tanítványa.

Kozák Luca március végén háromhetes edzőtáborba utazik Belekbe, majd tíz napon át a portugáliai Monte Gordóban készül.

SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában