küzdősport

2020.01.22. 12:29

Új támogatóra lelt a dzsúdós

Haja János ismét elindul a masters világbajnokságon és az Eb-n.

Fotó: Haja János magánarchívuma

Negyvenkét esztendős cselgáncsozói múltra tekinthet vissza az ötvenéves sportoló, Haja János.

A dzsúdós Debrecenben ismerkedett meg a tatamival, majd 18 esztendősen bevonult, és az Újpesti Dózsába igazolt. Volt válogatott kerettag, szerzett korosztályos magyar bajnoki érmeket a cívisvárosban, majd újpestiként nyert csapatbajnoki címeket, belügyi szpartakiádot, és a belügyi világbajnokságon ezüstérmes volt.

Hetven tanítványa van

– Itáliában a Torinóval országos bajnoki címet nyertem, ott egy szezont húztunk le az Újpestből harmadmagammal 2001-ben. Azt megelőzően a magyar bajnokságot Debrecenben rendezték, a második helyen végeztem akkor. Később Óbudára igazoltam, onnan jutottam el 2008-ban a Masters Európa-bajnokságra, ezüstöt szereztem, majd 5. helyet értem el a világbajnokságon – elevenítette fel a múltat a cselgáncsozó.

Haja János 2009-ben hazatért Létavértesre, három évre rá pedig utánpótlásedzőként kezdett el dolgozni. Hat-hét kissráccal indult, most már kibővítették a bázisukat Székelyhíd és Kismarja településekkel. Jelenleg hetven tanítványa van, háromévestől a tizennégy évesig.

– Mastersben továbbra is versenyzek, nemzetközi válogatókon és kvalifikációs viadalokon szereplek – fogalmazott Haja, aki 2013-ban második lett a vb-n Abu Dhabiban, majd egy évre rá Malagán ismét ezüstöt szerzett.

Ezt követően – szponzorok híján – kimaradt néhány év, mert a világversenyekre eljutni milliós költségekre rúg.

– Egy biztonsági cégnél dolgozom, amely támogat, de szerencsére nemrég kaptam egy nagyobb szponzori megkeresést. Az új támogató maximálisan mögém állt, minden kiadást fedez. Napi 2-3 tréninggel készülök az előttem álló feladatokra, a két legfőbb versenyem az Eb lesz májusban Athénban, szeptemberben pedig vb Krakkóban.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában