gyorskorcsolya EB

2020.01.24. 12:02

Magyar továbbjutásokkal kezdődött a verseny

A női 1500 méter negyeddöntőjével kezdődött a debreceni Főnix Csarnokban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság, amelyen mindhárom magyar versenyző továbbjutott.

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Elsőként a táv 2018-as Eb-bronzérmesét, Bácskai Sára Lucát szólították jégre, aki féltávig a mezőny végén korcsolyázott, majd ritmust váltva egészen a második helyig tört előre az orosz Jekatyerina Jefremenkova mögé. Ezt a pozícióját nagyon taktikusan versenyezve végig biztosan őrizte az agresszíven korcsolyázó szlovák Petra Rusnakovával szemben, aki felesleges igyekezetében pórul is járt, mert az utolsó kanyarból kikorcsolyázva elesett a még éppen továbbjutó, harmadik helyen, így kiesett.

A másik két magyar, Jászapáti Petra és Lockett Deanna ugyanabban a hatosban szerepelt. Össze is dolgoztak, az élen korcsolyázó Jászapáti szépen beengedte maga elé ausztrál születésű csapattársat, amikor az féltávnál mindenkit körbekorcsolyázva előretört. Végül az 500 méter lengyel világkupa-győztese, Natalia Maliszewska megelőzte Jászapátit, de riválisaikat leszakítva mindhárman biztosan léptek az elődöntőbe.

„Jó volt már túlesni a tűzkeresztségen. Kifejezetten jó erőben érzem magam. A taktikánk is bevált a futamban” – mondta Jászapáti Petra, aki dicsérte a jeget is, szerinte most a legjobb, igaz, így nagyon hideg van a csarnokban, mert az eddig túl puha jeget tovább hűtötték.

A szám egyetlen meglepetéseként kiesett az 500 méter holland világbajnoka, Lara van Ruijven, aki elesett a futamában.

Bácskai amúgy is rendkívül nehéz futamba került 500 méteren, mert Maliszewska révén ott volt az ellenfelei között a címvédő, ráadásul nagyon beragadt a rajtnál: hiába indulhatott a legjobb, egyes pozícióból, az első kanyar után már csak negyedikként korcsolyázott, utána pedig esélye sem volt előre lépni, így búcsúzott ebben a számban. Lockettnek sem sikerült a rajtja, ő a kettes pozícióból harmadiknak csúszott vissza, ráadásul később megelőzte őt a francia Tifany Huot Marchand, akitől a célegyenesben tudta visszavenni a harmadik helyet. Így drukkolnia kellett a hátralévő futamokban, mert a nyolcból csak négy harmadik léphetett tovább az időeredmények alapján. Végül kiderült: folytathatja a küzdelmet. A 21 éves Jászapáti viszont, akinek vk-győzelme is van ezen a távon, megerőltetés nélkül vette a selejtező jelentette akadályt. Az egyes pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott.

Pénteken a délutáni programban előbb az 1000 méter selejtezőit, majd zárásként a váltók negyeddöntőit rendezik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában