kézilabda

2020.01.08. 17:54

Hiányozni fog az összeszokottság

Dr. Süvöltös Mihály szerint a meglepetés ereje, mely a fiatalokban rejlik, nem lesz elég az Eb-n.

A sok hiányzó miatt a középdöntőbe jutás is nagy bravúrnak számítana a magyar férfi kézilabda-válogatottól a csütörtökön kezdődő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. Két irányító, Lékai Máté és Juhász Ádám, valamint a balátlövő Bodó Richárd és a jobbátlövő Ancsin Gábor sérülés okán nem játszhat a norvég-svéd-osztrák közös rendezésű tornán. Míg Faluvégi Rudolfra, Császár Gáborra, Jamali Imanra és Schuch Timuzsinra egyéb okok miatt nem számít a Gulyás István. A magyar keretből hét játékosnak is ez lesz az első felnőtt világversenye.

Nincs kitűzött cél

A mieink az E csoportban küzdenek majd Dánia, Izland és Oroszország ellen. Balogh Zsolték számára szombaton 16 órától kezdődik az Eb az oroszokkal szemben. A csoportból az első két helyezett jut tovább, és mivel az eddigi 16-ról 24-re emelték a létszámot, a középdöntőben újabb négy meccs vár a csapatokra, és az első két-két együttes folytathatja az elődöntőben.

A Magyar Kézilabda-szövetség nem tűzött ki egyértelmű célt a válogatott számára. „Konkrét elvárást nem fogalmaztunk meg, ami nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk megnyerni a csoportmérkőzéseket. Sőt, kimondottan törekszünk rá, hogy minden meccsünket sikerrel zárjuk, de a realitások nem azt mutatják, hogy komoly elvárásokat kell megfogalmazni” – mondta az MKSZ szerdai sajtótájékoztatóján Nagy László alelnök, aki tagja a válogatott szakmai stábjának is. Nagy László arra kérte a szurkolókat és a média képviselőit, hogy kezeljék reálisan ezt az Eb-t.

A magyar együttes három edzőmérkőzést játszott január elején: Ausztriát 31–26-ra, Csehországot 27–24-re legyőzte, majd a csehekről 31–22-re kikapott.

Nem sok esély van

– Nagyon fognak hiányozni azok a meghatározó játékosok, akik eddig a vállukon vitték a válogatottat. Sokan emlegették, hogy benne lehet a meglepetés ereje a fiatalokban – ebben van is realitás, ugyanakkor az összeszokottság ennél fontosabb, és ilyen rövid idő alatt sajnos nem alakulhatott ki a csapaton belül a tökéletes összhang. Erős csoportba kerültünk, masszív ellenfelekkel kell megküzdeniük a fiúknak, nem tartom valószínűnek, hogy a középdöntőbe jutnánk. Ha nincsenek a sérülések, akkor lehetett volna esély, így azonban nem sok sanszunk lesz. Az is érdekes kérdés, hogy a nem sérülés miatt távolmaradókra, mint például Császár Gáborra, miért nem számít a szakmai stáb, de ez az ő döntésük, nyilván ők látják át legjobban a helyzetet. Mindentől függetlenül természetesen szurkolok a magyaroknak, nézni fogom a meccseiket, és reménykedem – mondta el lapunknak dr. Süvöltős Mihály, a korábbi 114-szeres válogatott klasszis.

A Dózsa egykori kapitányának legjobban a spanyolok és a franciák játéka tetszik, szerinte lenyűgöző, amit Franciaország az utóbbi években „művel”.

Süvöltőst a 24-es létszámról is kérdeztük. A legendás irányító úgy véli, jó elgondolás volt, hogy növelték a résztvevők számát, és bár a felhígulás veszélye is benne van, mégsem hasztalan az újítás.

HBN

A magyar válogatott csoportmérkőzései

Január 11., szombat 16 óra: MAGYARORSZÁG–Oroszország (Tv: Sport1)

Január 13., hétfő 20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1)

Január 15., szerda 18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában