jegyzet

2019.12.21. 14:53

Kabalabaj

A héten mutatta be a Magyar Vízilabda Szövetség a januári budapesti Európa-bajnokság kabalafiguráját, a magyar rajzfilmsorozatból ismert Vízipókot.

Molnár Szilárd

Nincs mit szépíteni, az elkészült – minden bizonnyal a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága által nem ajánlott – lila tangás, hátul ki tudja milyen gázokkal telt buborékból kiálló lábakon is támaszkodó ember nagyságú kabalafigura a gyermekmesék helyett inkább egy perverz felnőtt filmben tündökölhetne. Sokan megrökönyödve, felháborodva – az internet népe viszont annál nagyobb örömmel fogadta az újabb kabalakatasztrófát, amelyekből bizony bővelkedik a magyar sportági szövetségek történelme.

Nem kell nagyon messzire menni, máig felejthetetlen a 2017-es vizes vébé kabalája, az ősz kiadású Kóbor János ihlette Bol-dog, amit az úszószövetség akkori elnöke, Gyárfás Tamás egyik ismerőse tervezett ingyen – nekünk legyen mondva, annál rosszabbat akkor sem tudott volna összehozni, ha busásan megfizetik érte. A szomorú véget ért Bol-dog utódjaként érkezett Water Lilly és Water Willy, akik legalább már szépen néztek ki, apró bökkenő, hogy az angol szlengben a willy férfiasságot is jelent, amelyet a pikáns szerelmi kiegészítőket forgalmazó cégek is meglovagoltak.

De ne legyünk igazságtalanok a medencék világával, annál is inkább, mert más sportágak esetében is elmondható, hogy nem csupán a pályán, hanem a tervezőasztalnál is „brillíroznak” olykor. Emlékezetes, hogy hetekig röhögött az ország a fradista gyerekeknek szánt Fradi-csirkén: az eredetileg sasnak indult jelmeztervezői zsákutca hiába akart odaállni a kicsik mellé szelfizni, azok inkább elhúzódtak tőle.

Minden bizonnyal a magyar futball határokon átívelő nagyszerűségét akarták ábrázolni a DAC-nál (Dunaszerdahely) amikor kitalálták, hogy a hazánkban őshonos mangalica legyen az új címerállatuk. A Mangalaci név adta magát, kár, hogy a DAC-drukkerek igen dacosan fogadták a fejleményeket, így a klubvezetés végül kihátrált a szimpátiahiány dagonyájában ragadt Mangalaci mögül.

A kabalaállatok egyik feladata, hogy jól reprezentálják az adott eseményt és könnyen megjegyezhetőek legyenek – bár úgy sejtem, a fenti esetekben ez utóbbiról a szervezők szívesen lemondtak volna.

Molnár Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában