Nem a győzelem a lényeg

2019.12.03. 15:29

Közös sportolással ünnepelték a segítséggel élők világnapját

Ezúttal a környezettudatosságra nevelés jegyében zajlott a nap.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Jókedvű nevetéstől volt hangos a Hódos kedd délelőtt, tizenkilencedik alkalommal tartották meg a Segítséggel Élők Nemzetközi Világnapja Debrecen című rendezvényt. Az ENSZ 1992-től nevezte meg december 3-át a segítséggel élők világnapjának. A cívisvárosban ezen a napon sportolók és a segítséggel élők közösen töltenek el együtt egy délelőttöt, miközben játékos vetélkedőkön és sorversenyeken teszik próbára képességeiket. Nem a győzelem a lényeg, hanem az, hogy a közös élmény örömet szerezzen a résztvevőknek.

A város szociális intézeteinek és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Mozgás Öröm Sport Egyesület közös szervezésében megvalósult sportnap egyik célja, hogy a segítséggel élő személyek és az épek közelebb kerüljenek egymáshoz a sport és a mindennapi élet terültén. Kedden a város élsportolói közül a DVSC Schaeffler kézilabdázói, és a DVSE vízilabdázói érezték úgy, számukra fontos, hogy az ellátottak ne maradjanak magukra, ne szigetelődjenek el, hanem aktív, egyenrangú tagjai legyenek a város lakosságának.

A szép létszámban összegyűlt résztvevőket Nagy Lajosné, a DMJV Városi Szociális Szolgálat intézményvezetője köszöntötte. A vezető elmondta, a rendezvényt azért hívták életre, hogy a régióban élő enyhe, középsúlyos, és halmozott sérült emberek sportos, értékes vetélkedőn mozoghassanak, és a mindennapi élet kihívásait elfeledve a társadalmi integráció jegyében az élsportolókkal közös csapatot alkotva játszhassanak és önfeledten szórakozhassanak.

Minden évben valamilyen tematika alapján állítják össze a feladványokat, idén a környezettudatosságra nevelés jegyében zajlott a nap, így a feladatok a takarításhoz kapcsolódtak, ezzel is tanítva a rászorulókat arra, hogy igyekezzenek tisztán tartani környezetüket.

Dr. Papp Csaba önkormányzati képviselőnek szívügye a rászorulók segítése, így mindig örömmel tesz eleget a meghívásnak. A városatya immár tizenharmadik alkalommal vesz részt a sportnapon.

 

- Számomra a december a szépség, a megnyugvás és a szeretet hónapja. Amikor a tájat beborítja a hó, az elfedteti velünk a szürkeséget, és a tündöklő fehérség a szemünknek is jó. Ugyanígy van ez a lelkünkkel. Belőlem a segítséggel élők a legkedvesebb és a legbensőségesebb érzéseket váltják ki, ugyanis mérhetetlen az a szeretet, ami bennük van – hangsúlyozta Papp Csaba, aki arra kért mindenkit, a sajnálat helyett úgy tekintsen a nem épekre, mint a világ színes foltjára. – Ennek a világnapnak két nagy üzenete van. Az egyik, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a segítséggel élőkre, a másik pedig a szülőknek szól: köszönet nekik, hogy minden nap jelen vannak a fiatalok életében, biztos vagyok benne, hogy legalább akkor szeretetet kapnak ők vissza, mint amekkorában részesítik a gyerekeket. A rászorulók soha nem maradnak egyedül, a város nem engedi el a kezüket, hanem mindig ott lesz mögöttük – ígérte a képviselő.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában