birkózást oktat az állatorvos

2019.11.09. 14:37

Kiss József a gyerekekkel, na meg az állatokkal is jól bánik

Minden év újabb és újabb feladatot hoz Kiss József számára a sportolói és az edzői pályán is.

Fotó: Fekete Andrea

Dr. Kiss József szerény, halk szavú, visszafogott állatorvos, Hajdúnánáson él családjával. Választott hivatásában megbecsült személy, az állatorvoslás mellett pedig évtizedek óta birkózást is oktat gyermekeknek. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy alkalmanként ő maga is számot ad tudásáról.

A mindennapok része

Kiss József edzésein a gyermekeknek a kitartást tanítja, fontosnak tartja a jellem egészséges formálását. Példaképe s egyben egyesületének névadója ki más is lehetne, mint a hajdúnánási születésű birkózó olimpiai bajnok, Hódos Imre. A birkózás oktatása számára mindig is kihívást jelentett, ám a gyermekekkel való foglalkozás mára mindennapjai része lett. Mind­ezek mellett fontosnak tartja a személyes példamutatást, ezért alkalmanként ő maga is versenyez.

Immár harmadik alkalommal indult a nánási Kiss József a Birkózó Veterán Magyar Bajnokságon, idén az 55–60 éves korosztályban és 62 kg-os súlycsoportban tette próbára magát. 2014-ben és 2018-ban magyar bajnoki címet szerzett, 2018-ban csak kötöttfogásban, szabadfogásban kétszer is, többek között idén is a legjobb lett.

– Egy ilyen versenyen való részvétel komoly felkészülést igényel, el kell dönteni, milyen súlycsoportot, melyik fogásnemet válassza az ember. Idén négy-öt kilót kellett fogynom, ez a szervezet számára is kihívás. Edzőként is fontosnak tartom, hogy induljak versenyeken, hiszen a felkészülés lehetőséget ad a sportban való személyes elmélyülésre is. Minden esztendőben újabb és újabb feladatok hárulnak rám – fogalmazott Kiss József, aki számára fontos, hogy a versenyzéssel példát mutat és motiválja tanítványait.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában