belestek a kulisszák mögé

2019.11.06. 10:04

A futball őshazájában járt Képíró János

Képíró János végig követhette, miként foglalkoznak a Sheffield United szakemberei a gyeppel az előkészítéstől a mérkőzést követő regenerációig.

Fotó: Képíró János

Fotó: Képíró János

Angliai tanulmányúton vett részt a napokban Képíró János, a DVSC rendezvényigazgatója. A több évtizedes pályakarbantartási és rendezvénybiztosítási tapasztalattal bíró szakember a Sheffield Uniteddel együttműködő pályakarbantartó gépeket szállító magyarországi partnercég, az Agrolánc Kft. meghívásának tett eleget negyedmagával.

Minden nap lenyírják

– Négy sűrű napot töltöttünk október 20. és 23. között Angliában, ahol a Sheffield United működésébe nyerhettünk betekintést két ferencvárosi és egy kisvárdai kollégámmal – elevenítette fel Képíró János. – Az út legfontosabb eleme az volt, hogy megnézzük, az angol klubnál miként tartják karban a pályákat, teljes körű betekintést kaptunk a folyamatokba az előkészítéstől a mérkőzés utáni gyepregenerációig. Vasárnap vendégül láttak minket vacsorára, ahol már átbeszéltük az előttünk álló napokat, és kicsit szakmáztunk is. Hétfőn, a meccs napján kezdődött az igazi program, megnéztük, miként történik a játéktér előkészítése: a nyírás, és a felfestés. A gyepet minden nap lenyírják, a vonalazást lézertechnikával készítik, hogy még véletlenül se térjen el egy 1 milliméterre sem a pályától, ez a jövő. Glenntől, az együttes pályamesteri posztját 33 éve betöltő szakembertől megtudtuk, a gyep karbantartásán soha nem spórolnak, ilyen szempontból náluk nincs büdzsé, ha valami kell, akkor beszerzik – hívta fel a figyelmet Képíró.

Videó: Képíró János

Az öntözés, mint showelem

A hétfőbe belefért még egy stadionbemutató, illetve a helyi acélgyár és a klub múzeumának felkeresése. A stadionba visszatérve a küldöttség bemehetett a csapat öltözőjébe, kiderült, itt a játékosok már 3 és fél órával a mérkőzés előtt megérkeznek, és együtt is maradnak a kezdősípszóig. Három órával a kezdést megelőzően a rendezők, a sajtósok, a tévések is a helyükön vannak, és indul a felvezetés. Bár aznap végig szemerkélt az eső, a találkozó előtt 3 órával mégis belocsolták a pályát, amit a kezdősípszó előtt nyolc perccel megismételték, utóbbit egyben showelemként is használták: az öntözőt látványos fénnyel kombinálták. A többszöri locsolásnak egyszerű oka van: minél inkább kedvezzen a szigetországban megszokott gyors játéknak. A mérkőzés lefújása után 20 perccel már a pályán volt 10 darab világítóegység, amelyekkel egyszerre tudják mesterségesen napoztatni a pályát.

Videó: Képíró János

– Rendszeresen részt veszünk továbbképzésen, ezzel a partnerrel már több országban jártam, különböző éghajlati területeken – árulja el a debreceni szakember. – Mivel állandóan változnak a jogszabályok arról, hogy milyen vegyszereket, tápanyagokat lehet használni, a továbbképzések nélkül ellehetetlenülne a munkánk, hiszen nem tudnánk, mik a tiltott szerek, milyen új természetes anyaggal pótolják azt. De nem csak a szabályozás, a technológia is folyamatosan változik, aki nem tud ezzel lépést tartani, hátrányba kerül, amit nagyon nehezen lehet aztán ledolgozni. Glenn – aki Angliában komoly szaktekintélynek számít – elmondta, a britek októbertől márciusig napoztatják pályát az időjárás miatt, de emellett használják a pályafűtést, és ha kell, letakarják a gyepet. A stadionban tartanak koncerteket, rendelkezésre áll a gyepet megóvó technológia, így a következő héten már nyugodtan lehet bajnokit játszani rajta. Teljes gyepszőnyegcsere akkor történik, ha szükségesnek tartják, ez általában 4-6 évente fordul elő, de ha hamarabb válna alkalmatlanná a pálya, akkor azonnal intézkednének. Egy ilyen szintű klubnál minden szakterületnek megvan a maga felelőse, aki a megfelelő számonkérés mellett autonóm módon végezheti a munkáját. Természetesen ezek a vezetők napi szintű munkakapcsolatban vannak egymással, de a hozzájuk tartozó döntéseket maguk hozzák – emelte ki.

Kisebb, mint Pallag

Kedden az utánpótlásbázist kereste fel a delegáció, ide is csak regisztrációval lehetett bemenni. Ezt a létesítményt használja a Premier League-es együttes is, így a nap kezdetén reggelivel várják a felnőtt és az utánpótlás játékosokat, a konyhán a rendelkezésre álló hozzávalókból készítenek ételt a futballistáknak. A nagycsapat teljesen elkülönül az utánpótlástól, még a parkoló sem közös, és itt már hozzá sem lehet szólni a labdarúgókhoz. Hogy mennyire számít a tradíció és a profizmus, egy példa: Glenn háromszor öltözött át a nap folyamán; más ruházatot igényelt, amikor a pályán volt, mást, amikor az irodában, és megint mást, ha a létesítményen kívül képviselte a munkaadóját. Ami viszont közös volt, a Sheffield-embléma mindig ott virított a ruháján, hogy mindenki lássa, melyik együtteshez tartozik. Angliában az utolsó pályamunkás is klubszíneket visel, ezzel is erősítve az összetartozás érzését.

– Kisebb az utánpótlásbázisuk, mint a Pallagi: négy élőfüves, egy kisebb terület, ahol csak a kapusok edzenek, egy granulátummal töltött külső műfüves és egy fedett műfüves pályájuk van. A négy élőfüves gyepből kettő hibrid, azaz műfűvel erősítik meg, amely így tartósabb. Pallagon is van egy pálya, ahol a két kapu előtti részen tesztjelleggel már alkalmazzuk ezt az eljárást. A keddi is tanulságos nap volt: betekinthettünk az edzésekbe, átbeszéltük, ott milyen metódus alapján tartják karban és használják a játékteret. Ott a pályamester jelöli ki, hogy éppen melyik területen lehet edzeni, ha úgy hozzák a körülmények, a nagycsapat is zokszó nélkül a műfüvesen tréningezik. Megtekintettük a hibrid pályák felépítését, és kicseréltük a tapasztalatainkat; ekkor derült ki, hogy Pallagon is ugyanolyan technológiával építettük meg a kísérleti területet. Érdekesség, hogy szemmel láthatóan mind a négy játéktér hosszanti irányba lejtett, ami minket meglepett, de erről nem beszélt a pályamester. A három napból azt szűrtem le, hogy általánosságban sem tudásban, sem a gépekben nem vagyunk hátrébb, amellett nálunk is rendelkezésre áll a modern stadion és az edzőcentrum – ami az angolok mellett szól, az a több tapasztalat. Jól megépített pályákkal találkoztunk, érdekes volt látni, hogy az ottani éghajlati sajátosságokhoz miként igazodtak a szakemberek. A nagyobb generálmunkák alvállalkozásba vannak kiadva, az állandó létszám ott sem túl nagy, de ha valami kell, azonnal intézkednek, a pénz nem lehet akadály – mondta el Képíró János.

MSZ

Bár elsősorban a játéktér kapcsán voltak Angliában, Képíró János természetesen biztonságtechnikai szempontból is figyelte a mérkőzéseket.

– Az angoloknál tényleg vallás a futball, és mindent megtesznek a kilátogató nézők és a televízió előtt helyet foglalók kiszolgálásáért. A stadionban látványos show előzi meg a mérkőzést, a BBC már órákkal a kezdés előtt kint van, és forgat az utca emberével, aztán elkezdődik a felvezetőműsor, ami majdnem olyan hosszú, mint maga a mérkőzés. A Sheffield létesítménye a legrégebbi angol típusú stadion, annak a sajátosságaival: szűk helyek, keskeny folyosók, de amit lehet, a klub megpróbál kihozni belőle. Szigorú szabályok voltak, nem mehettél be sehova regisztráció nélkül, de ha nálad volt a regisztrációs kártya akkor nem zavartak. A páholyokban dresscode volt érvényben, amennyiben nem találták megfelelőnek valaki öltözékét, azt udvariasan megkértek, hogy öltözzön át. A mérkőzésre kilátogató 31 ezer néző beléptetése példásan ment, mindenki betartotta a szabályokat, mert tudta, akár örökös kitiltást is kockáztat, ha nem jogkövető magatartást tanúsít. A büfék szűkössége miatt többet kell sorba állni, mint egy Loki-meccsen, de ezért nem morgolódott senki, és alkoholt sem próbáltak felvinni a lelátóra, mert tudták, hogy tilos. A nyugalomért cserébe a 350 rendező csendben végezte a dolgát, a rendőrök pedig szinte észrevehetetlenül tartózkodtak a stadion egyik szektorában, ők csak akkor avatkoztak volna be, ha olyan incidens történik, amit a rendezők nem tudtak volna kezelni. Érdekes volt megfigyelni, hogy a stadion kiürülése után – ami nagyjából negyedórát vett igénybe – összeültek a szektorokhoz tartozó rendezők, és az egységparancsnok vezetésével azonnal kiértékelték és dokumentálták az eseményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában