Rali

2019.07.30. 14:44

Taskó Rodrigónak nem szegte kedvét az égés

Súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, ennek ellenére szeretne még versenyautóba ülni.

Fotó: Molnár Péter

Mint azt korábban megírtuk, felrobbant a debreceni autóversenyző, Taskó Rodrigó kocsija július közepén a tököli reptéren. A névjegyét korábban a küzdősportokban is letévő ralis menet közben volt kénytelen kiugrani a járműből a lángok elöl, de így is a teste 27 százalékán másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Bő két héttel az eset után otthonában kereste fel a Napló Rodrigót, aki a teraszon fogadott bennünket felesége és nyolc hónapos kislánya társaságában.

Fotó: Molnár Péter

Ugrania kellett

– Tavaly megfogadtam, hogy idén amatőr státuszból profira váltok rallycrossban is, eddig két versenyem volt, és nagyon élveztem, ráadásul jobban is teljesítettem a vártnál – mondta a házigazda. – Driftben is elég régóta versenyzem, de sajnos még soha nem volt egy igazán jó autóm. Mostanra lett egy, ám kisebb beállítási problémák adódtak a futóművével. Minden évben augusztusban van Máriapócson az esztendő legnagyobb driftversenye, most erre készültem gőzerővel. A futóművet egy budapesti versenyzőtársam állította be, akinek a tököli repülőtéren van a műhelye, ott teszteltük a gépet. Július 12-én délután beültem az autóba, kigurultam a pályára, nem mentem gyorsan, csak a futóművet teszteltem. Jól sikerült a beállítás, a versenyzőtársam, Robi kiszállt mellőlem az ötödik kör előtt, én pedig befordultam a kanyarba. Kissé megtorpant az autó, majd egy óriásit robbant. A tűzoltók szerint a benzinnyomást tartó óra robbant szét, de átnézem majd a kocsit, mert lehet, hogy más probléma is volt. Egy másodperc alatt bejutott az utastérbe a tűz, a motor és a tank viszont teljesen épen maradt – nyilatkozta a versenyző, aki

a hatalmas robajjal benyomuló lángok elől szempillantás alatt kiugrott menet közben az autóból, mert inkább a csonttörést kockáztatta, ahelyett, hogy bent égjen esetleg a kocsiban. A jármű utasa nélkül gurult tovább, majd egy falnak csapódott.

Fotó: Molnár Péter

– Nem mentem gyorsan, de 180-nál is kiugrottam volna a tűz elől. A földön sokszor megpördültem, de a dzsúdótechnikáknak köszönhetően ez nem okozott bennem kárt. Felkeltem a földről, és elég nyugodt maradtam, nem kerültem sokkos állapotba. Rohantak hozzám a szerelők, hogy segítsenek. A térdemtől lefelé mindkét sípcsontom, és a jobb karom is szétégett, nagyon gusztustalan látvány nyújtott. A mentőben villámgyorsan elláttak, elaltattak és kórházba szállítottak. Ott ébredtem fel másnap, a feleségem aggódó tekintetétől kísérve. Neki és az édesanyámnak akkor megígértem, hogy nem ülök többet versenyautóba, de ezt most már másképpen látom – mosolyodott el a sportoló.

A ralist később átszállították a debreceni bőrklinikára, mostanra pedig már otthon van, kötözésre és kontrollra kell visszajárnia. – Nagyon hálás vagyok az orvosoknak, a mentősöknek, az ápolóknak, a családomnak és annak a sok embernek, akik éreztették velem, hogy mellettem állnak. Isten is segítségemre volt, most már rajtam a sor, hogy teljesen felépüljek – mondta Rodrigó.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában