Debreceni Egyetem

2019.05.08. 19:50

Útra kelnek a pneumobilok

A mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek idén is egymásnak feszülnek; tizenkettedik alkalommal rendezik meg május 9. és 11. között a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt Egerben.

Fotó: Kiss Dóra

Nyolc ország negyvenegy csapata mutatja be technikai tudását. Hazánkból több műszaki felsőoktatási intézmény képviselteti magát, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara is.

Izgatottan várják a következő napokat a Debreceni Egyetem Műszaki Karának mérnök hallgatói: kitartásukról és munkájuk gyümölcséről tehetnek bizonyságot a Nemzetközi Pneumobil Versenyen, Egerben.

A hallgatók három autót készítettek fel az idei megmérettetésre, ahol különböző versenyszámokban mérkőznek meg: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik három pilótacserével és egy palacktöltettel a legnagyobb távolságot képes megtenni a kijelölt pályán, a kötelező minimális 15 kilométer per óra átlagsebesség mellett.

Az ügyességi futam három menetből áll, melyben a versenyzők szlalompályán mutathatják meg a pneumobiljuk irányíthatóságát, a továbbjutás pedig kieséses alapon dől el majd. A gyorsulási számban az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesítő csapat viheti el a trófeát.

 

Első helyen végeznének

Veszelszki Krisztián régi motoros a járművek terén, ugyanis már az ötödik nemzetközi versenyére készül. – Évről évre egyre színvonalasabb és nagyobb hangsúlyt kap a pneumobil verseny. Mind a két autónk ért már el dobogós helyezést, és a célunk az, hogy gyarapítsuk az érmeink számát. Sőt a harmadik autónktól is jó szereplést várunk. Ez pedig jó csapatmunkával érhető el – hangsúlyozta Krisztián.

[embed]]

Az autóknak az átlagos súlya 80–90 kilogramm, mellyel 60 kilométer per órás sebességet is elérhetnek. Krisztiánék hetek óta szerelnek, és tökéletesítik a műhelyben a sűrített levegővel hajtott járműveiket, hogy felállhassanak a dobogó legtetejére.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában