interjú

2019.05.15. 11:30

Az „új” Kathi Béla már nem sztahanovista

A testépítés hajdúsági nagykövete 40 éves lett, és megtanulta élvezni is az életet.

Fotó: Magánarchívum

Több száz barátja, ismerőse és rajongója köszöntötte a közösségi oldalon az egykori bodybuildert, a korábban testépítésben és erőemelésben is jelentős trófeákat begyűjtő, Hajdúböszörményből származó Kathi Bélát, ugyanis május 4-én negyvenéves lett.

A világbajnok sportoló már visszavonult a versenyzéstől, de továbbra is a hazai body building legnagyobb reklámarca. Béla civilben edzőterem-hálózatot működtet, és számos alkalommal találkozhatunk vele országszerte a testépítés nagyköveteként.

Mennyire volt ijesztő a 40-es szám, miként érzed magad most a bőrödben?

Egyáltalán nem ijesztő, a legjobb korban vagyok, szerintem egy férfi 35 és 55 éves kor között van a csúcson. Akkorra mondhatja el magáról, hogyha elég szorgalmas és ügyes volt az életében, akkor felépített egy egzisztenciát és családi hátteret. S onnantól tudja élvezni az életet, illetve az eredményeit. Ennyi idős korára tudja az ember, hogy mire van szüksége, mi teszi boldoggá, s van annyi tapasztalata ahhoz, hogy élvezze mindezt. Most jönnek számomra a legjobb esztendők, úgy vélem.

A versenyzés befejeztével mivel telnek manapság a hétköznapjaid? S hogyan definiálnád mostani önmagad?

Azzal jellemezném magam, hogy egy „új” Kathi Béla született, amely már nem sztahanovista, nem munkamániás. Visszafogottan dolgozik, és elég időt szán magára, a párjára, a családjára, a kikapcsolódásra, és van ideje mindenre. Természetesen hétfőtől péntekig dolgozom, de napi nyolc óránál sosem többet, a többi idő az önfejlesztésé, az edzésé és a lazításé.

Hogyan állsz a családalapítás terén? Párod, Salamon Dia IFBB Bikini Pro-versenyző korábban elmondta lapunknak, hogy szeretnétek egybe kelni.

Valóban így van, tervben van az esküvő.

Milyen célokat tűztél ki szakmailag magad elé?

Az a célom, hogy nincs célom. Csak a boldog élet. A sportban már nem tervezek semmit, versenyzői ambícióim nincsenek, üzletileg pedig teljesen megreformáltam a gondolkodásomat. Nem volt korábban szabadidőm, minden energiámat a munkára és az edzésre összpontosítottam. Ezzel ellentétben mostanában sokat pihenek, kikapcsolódom, kirándulok, biciklizek, olvasok. Az üzletet természetesen továbbviszem, de nem „izomból” megyek előre, hanem nyugisan dolgozom, építem a kapcsolataimat. Ami alakul, az alakul, de nem erőltetek semmit.

Hogyan látod magadat tíz év múlva?

Ősz haj, rohadtul ki lesz gyúrva, atomszálkásan, az ingujjból kilógó eres alkarokkal. Gyermekem lesz, és Európában is kiterjedt edzőterem-hálózattal szeretnék rendelkezni. Most egyébként ezen a téren éppen Bécset szeretnénk meghódítani.

A testépítés apostolának tartanak idehaza, csinálj kedvet a sportághoz azoknak, akik még nem művelik!

Kettébontanám a testépítést és a versenyzést. A bodybuilding-pódiumot, az erőemelő- és erősember-viadalokat – amelyek engem Kathi Bélává tettek –, csak azoknak ajánlom, akik szerelmesei a sportnak, és nem teszik fel magukban azt a kérdést, hogy megéri-e? Szerelemből csinálják, és nem nézik a kockázatát. A hobbisportolóknak nagyon ajánlom a „civil” testépítést – amibe beletartozik a kardioedzés is –, mert a legsérülésmentesebb, és a legegészségesebb mozgásformának tartom, főleg ha egészséges táplálkozással párosul. Az edzőtermi edzésnek az az előnye, hogy speciális gépeken, ízületi károsodás nélkül tudod fejleszteni az izomzatodat, illetve a szív- és érrendszeredet edzeni. Az konditermi mozgást tartom a társadalom legnagyobb egészségmegőrző faktorának a jövőben, hiszen egyre több ember jár edzeni, ami nagy öröm számomra. Ajánlom mindenkinek, mert például negyvenéves korban már nagyon látszik két férfin a különbség azok között, akik nem sportolnak, vagy akik mozognak. Óriási különbség van a kinézetükben, a kisugárzásukban, a fizikumukban és ami a leglényegesebb, az egészségükben is. Ötven- hatvanévesen pedig még nagyobb ez a különbség.

Tamás Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában