Könyvbemutató

2024.03.07. 14:28

Habsburg-Lotharingiai Mihály is részt vett a Nádudvari könyvbemutatón

Várossá nyilvánítása 35. évfordulója alkalmából szervezett ünnepélyes könyvbemutatón mutatták be Nádudvar mezőváros királyi kiváltságlevelének díszkötésű fakszimile kiadását.

Marján László

A főasztalnál ülők

Forrás: Marján László

Az I. Ferenc király által 1811-ben Nádudvarnak adományozott kiváltságlevél fakszimile (hasonmás) kiadásának könyvbemutatóját tartották március 5-én az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárban.

Maczik Erika polgármester köszöntőjében kiemelte, a könyv egy páratlan mű a város életében, amely egy előremutató eseményt, mint az évenkénti négyországos vásártartás jogát, az akkori gazdasági fejlődés lehetőségét örökíti meg. A vásárokra több száz kilométerről is érkeztek olyan árusok, akik kurrens portékákat vittek a nádudvariak számára. A városvezető összekapcsolta az akkori és mai Nádudvar gazdasági erejét, a folytonos többre való törekvést.

Habsburg-Lotharingiai Mihály (balra) is dedikálta a könyvet
Habsburg-Lotharingiai Mihály (balra) is dedikálta a könyvet
Forrás: Marján László

A Habsburg-Lotharingiai-ház is képviseltette magát Nádudvaron

A könyvbemutató díszvendége Őexcellenciája Habsburg-Lotharingiai Mihály, József magyar királyi herceg, nádor (1795–1847) a „Legmagyarabb Habsburg” ükunokája magyar nyelven mondott köszöntőt felidézve ősei magyar kötődését az alföldi, a jász-kunsági emberekhez, akik közül jónéhányan éltek Nádudvaron is.

Kiemelte, mennyire közel állt üknagyapja az itteniekhez, akik őszinte tisztelettel viseltek József nádor iránt. Mint említette, családját a történelemtudomány a Habsburg-dinasztia magyar ágaként tartja számon. Dicsérte az est „főszereplőjének”, a könyvnek magas szintű kivitelezését is.

Habsburg-Lotharingiai Mihály
Habsburg-Lotharingiai Mihály
Forrás: Marján László

Osztrák papír, de magyar tudattartalom

A KITE képviseletében megjelent Szabóné Dublinszki Andrea, a cég PR és kommunikációs osztályvezetője beszédében megemlítette, hogy Nádudvar fejlődését, jövőjét a KITE alapító elnöke, Szabó István is szívügyének tekintette. A KITE pedig, mint nádudvari székhelyű vállalat, fontosnak tartja, hogy a település történelmi emlékeinek megőrzésében közreműködjön, ezért is örültek, hogy e míves könyv megjelenését támogathatták.

Csáky Imre címertörténész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, a kötet szerkesztője mutatta be a latin–magyar–angol nyelvű, sorszámozott díszkiadású művet. Előzetesen elismerően szólt a polgármester és a képviselő-testület példaértékű hozzáállásáról. 

A közös munka lefontosabb célja az, hogy Nádudvar, a nádudvariak identitása valós alapokon nyugodva reális önbecsüléssel kerüljön a helyére 

– idézett Maczik Erika neki írt leveléből.

Csáky Imre
Csáky Imre
Forrás: Marján László

– A mű francia bársonnyal borított, osztrák papírra nyomott, de magyar tudattartalmú – hangsúlyozta az alkotó. A Kövy Sándor Általános Iskola diákja Kiss Linett szavalatával járult hozzá az est ünnepélyes hangulatához. Ezt követően a városi könyvtárban megvásárolható kiadvány dedikálása zárta az est hivatalos részét.

Jakabné Beke Gyöngyi (balra) testvérének is dedikáltatott
Jakabné Beke Gyöngyi (balra) testvérének is dedikáltatott
Forrás: Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában