Nemzeti ünnep

2024.03.15. 09:52

Debrecenben elevenedtek meg a huszárság hagyományai - fotókkal

A huszárok ruháit, fegyvereit csodálhatjuk meg a városháza tárlatán.

Haon.hu

Balázs Ákos alpolgármester köszöntötte a megjelenteket

Forrás: Molnár Péter

Debrecen önkormányzata a hagyományoknak megfelelően idén is megemlékezéseket és ünnepi programokat rendez a nemzeti ünnep alkalmából március 14-én és 15-én.

Ennek keretében március 14-én „Mert a huszár az Úristen első katonája…” címmel huszártörténeti kiállítás nyílt az Új Városháza Galériában. A kiállítás anyaga többnyire a huszárság aranykorából mutat be egyenruhákat, fegyvereket, szablyákat, kardokat, festményeket, személyes és dísztárgyakat – olvasható a városháza közleményében. 

A város intézményei, az egyházak, az egyetemek, oktatási intézmények és civil szervezetek példaértékű összefogásban ünneplik a neves évfordulót, megerősítve hitünket abban, hogy értékeket közösségi összefogással lehet teremteni és megőrizni

 – mondta tárlat megnyitó ünnepségén Balázs Ákos alpolgármester. Hozzátette, a magyar történelem jeles évfordulóinak megünneplése nem lenne teljes a határon túli közösségek csatlakozása nélkül, a programsorozat egyik ékköve pedig a kiállítás.

A tárlatot Tamás Gellért hagyományőrző huszár és gyűjtő mutatta be, köszöntőt mondott Mazsu János történész, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke és Bene János, a Magyar Huszár Alapítvány titkára. A megnyitón közreműködtek Rákóczi Lajos énekművész, valamint a határon innenről és túlról érkező hagyományőrző huszárok. A kiállítás április 5-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

A megnyitót követően a Kossuth téren folytatódtak a programok: „Erőt! Tisztességet!” címmel rendeztek látványos műsort, ahol bemutatkoztak a huszárok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában