A főszereplő is eljött az Apollóba

2024.03.30. 11:30

Telt ház előtt vetítették Debrecenben a Most vagy soha! című filmet – fotókkal, videóval

A vetítés után közönségtalálkozót tartottak, melyen a Petőfit játszó Berettyán Nándor is megosztotta élményeit a nézőkkel.

Bekecs Sándor

Balról: Némethy-Szilágyi Norbert, Berettyán Sándor, Berettyán Nándor, Dánielfy Zsolt és Vranyecz Artúr az Apolló moziban

Forrás: Czinege Melinda

Telt ház előtt vetítették le nagypénteken este a Petőfi Sándor és a márciusi ifjak forradalmi napját, március 15-ét feldolgozó filmet az Apolló moziban. A Most vagy soha! debreceni bemutatóját követően a főszerepet játszó Berettyán Nándor, valamint Vranyecz Artúr (Kubinyi Ágoston) és Dánielfy Zsolt debreceni színészek, illetve a Degré Alajost játszó Berettyán Sándor részvételével tartottak közönségtalálkozót Némethy-Szilágyi Norbertnek, a Borostyán produkció vezetőjének moderálásával.

A vetítést megelőzően Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere köszöntötte a közönséget. Mint fogalmazott, minden egyes film egy kicsit személyes történet, amelybe a néző belép, amely a nézőt magával ragadja, s így valamilyen formában részesévé válik, beleviszi az ismereteit, a személyiségét.

A mostani alkalom pedig még inkább közel áll hozzánk, hiszen debreceni színészeket – köztük a főszereplőt –, a Csokonai Színház művészeit is láthatjuk, s így módunk van arra, hogy Debrecent is viszontlássuk a vásznon

– emelte ki.

CM20240329_Most vagy soha! közönségtalálkozó_HAON (1)
Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere a rendezvényen
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, Debrecen kultúrája nemcsak lokális, nemcsak a városról és a cívisvárosiaknak szól, hanem kihat a nemzet kultúrájára is. Az Ady Endre Gimnázium kiváló színészeket adott a hazai színjátszásnak, filmiparnak. Az egykori növendékek most ott vannak a márciusi ifjak között, amely jól bizonyítja: Debrecen kultúrája nemcsak helyi, de nemzeti érték is.

Mindenki megkapta, amit várt ettől a filmtől

A vetítést követően a vászonról „kilépve”, a közönség előtti székeket foglalták el a találkozóra érkezett színészek, s többek között beszéltek a szereplőválogatásról, kulisszatitkokat árultak el a forgatásról, amelyről egyebek mellett kiderült: nem csak Budapesten, de Sopronban is vettek fel jelentet a filmhez. Érdekességek hangzottak el arról is, hogyan tudták összeegyeztetni a színészek a színházi próbáikat és a forgatásokat.

Úgy gondolom, mindenki megkapta, amit várt ettől a filmtől: az akciót, a történelmi filmet, s láthattuk Petőfi Sándort is. Úgy gondolom, egy minőségi magyar filmet láthattunk

– mondta a beszélgetés elején Némethy-Szilágyi Norbert. Berettyán Nándor rámutatott, mindenki tanult március 15-ről, ismeri, alakított ki az eseményekkel kapcsolatban véleményt magának, így nem meglepő, hogy ezáltal megosztó a film. – Igyekeztünk bemutatni azt, mit is értek el akkor a márciusi ifjak: az, hogy ma a kislányomnak magyar nyelven olvashatok mesét, az többek között nekik köszönhető, ezért harcoltak. De igyekeztünk bemutatni a szereplők emberi oldalát is. Petőfi úgy érezte a nép lelkét, úgy meg tudta szólítani, ahogy azt azóta sem tudta más – jegyezte meg.

Merjünk egy nemzetet álmodni!

Berettyán Sándor örömét fejezte ki, hogy jó hangulatú, profi stábbal dolgozhattak együtt, s olyan színészkollégákkal, akikkel a mindennapokban csak ritkán találkoznak, hiszen mindenki más-más színházban dolgozik az ország különböző pontjain. 

– Hatalmas szívük van, s ez a forgatáson is kiderült. Ez a film a hitről, az összetartásról, a hazaszeretetről szól. Ezek a fiatalok egymást ugratták, jobbnál jobb poénokat dobtak be a forgatás közben, de amikor helyzet volt, akkor példaértékű alázattal dolgoztak össze, hogy az ember annak csodájára járt – méltatta fiatal társait Dánielfy Zsolt.

Berettyán Nándor arról számolt be, hogy

a Pilvax belső terét a lehető legkorhűbben rendezték be, így például a filmben, a falakon látható képeket nézték annak idején Petőfiék is, de a fennmaradt források alapján készültek az ételek is a jelenetekhez, mint például Petőfi kedvence, a deákkenyér. Berettyán Sándor pedig hozzátette, a Landerer nyomdájában használt gépek nagy része a monarchia idejéből származott.

CM20240329_Most vagy soha! közönségtalálkozó_HAON (8)
Berettyán Nándor
Forrás: Czinege Melinda

– Az egyik legszebb jelenet számomra az volt, amikor Mosolygó Sára mondja az egyik gonosznak: „Ti sohasem álmodtok?” Ez egy olyan gyönyörű pillanat, s olyan szépen csinálta Sára, hogy az teljesen megfogja az ember szívét. Ez a film is erről szól: merjünk álmodni egy nemzetet – írta le kedvenc jelentét Dánielfy Zsolt. Vranyecz Artúr számára különleges élmény volt, hogy egykori diáktársait, tanítványait láthatta viszont a forgatásokon, a filmen. – Kifejezetten a sikátorokban játszódó akciójelentek különlegesek számomra, igazi, mai filmes hangulatot adnak – fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában