haon.hu PODCAST

2024.01.15. 20:18

Nagy árat fizetett a sikerért Ács János, a debreceniek körében is elismert világhírű karmester

Legújabb podcastünkben Ács Jánossal, világhírű karmesterrel beszélgettünk sikerről, Pavarottival való kapcsolatáról, valamint arról, hogy milyen áldozatokat kellett hoznia szakmai csúcsának eléréséhez.

Gubányi Patrik

Ács János karmester

Forrás: Napló-archív

Ács János Magyarországon született, azonban 1973-ban elhagyta hazánkat,  mivel származása miatt nem volt lehetősége a továbbtanulásra. Milánóban telepedett le, énekesnek készült, azonban világhírű karmester, elismert oktató, az olasz operajátszás legnagyobb szakértője lett belőle. Kiválóságát többek között az is jelzi, hogy 2022-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Karmesterként Genovában tűnt fel először 1979-ben, a milánói Scalában. A legnagyobbak mellett tanulta a mesterséget, majd sikerrel lépett fel a négy kontinens legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben. Vezényelte Róma, Firenze és Velence operatársulatait, valamint vezette a Giuseppe Verdi Színház és a Magyar Állami Operaház Falioni Kamarazenekarát. Repertoárján több mint százötven opera és zenekari mű szerepel.

Az operakarmester a debreceniek körében sem ismeretlen, hiszen többször mutatta meg kimagasló szakmaiságát a cívisvárosban is. Még 2021-ben vezényelte az egyik, ha nem a legismertebb Verdi-operát, A trubadúrt a Kölcsey Központban, emellett pedig a Partium Házzal is szoros együttműködésben állt.

Ács János a beszélgetésünk során elmondta, hogy olyannyira szoros barátságokat kötött Debrecenben, melyek minden sikernél többet jelentenek számára.

– A gondviselés egyik legnagyobb ajándéka az életemben a Luciano Pavarottival való együttműködés. 1990-ben kezdődött a közös utunk, majd 2003-ban volt az utolsó koncertünk Mexikóban, 2007-ben pedig távozott az élők sorából. Nagy megtiszteltetés volt, hogy tizenhárom éven keresztül vele dolgozhattam – mutatott rá Ács János.

A karmester podcastünkben elárulta, hogy a számtalan turné milyen kihatással volt magánéletére, mekkora áldozatokat kellett hoznia, hogy ott tartson, ahol most, továbbá kifejtette, hogy mit adott számára városunk, Debrecen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában