Egyház

2024.01.29. 15:11

Karácsonykor már a felújított sípokkal szólalhat meg a hajdúböszörményi templom orgonája

A sípok közül eddig 350-et restauráltak.

Haon.hu

Halad a munka, de időigényes a sípok felújítása

Forrás: illusztráció / MW-archív

Folyamatosan újulnak meg a hajdúböszörményi Bocskai téri református templom orgonájának sípjai, erről a település Facebook-oldala számolt be hétfőn. Az adományozóknak, a sípokat „örökbefogadóknak” és a támogatók felajánlásainak köszönhetően december elsején indult meg a munka, Szabó Balázs restaurátor ekkor az opus 400-as Angster orgona 350 darab sípját szállította el, ezeket január 25-én vitte vissza felújítva.

A bejegyzés szerint a következő szállítmányba újabb 500 síp kerül az orgona összesen 3000 sípja közül. Egy-egy síp felújítása nagyon költséges, átlagosan 3-4 restaurátori munkaórát vesz igénybe – mutattak rá a bejegyzésben, de arról is írtak, hogy vannak támogatók, akik az örökbefogadás mellett a síp restaurálási költséget is átvállalják. Ha az adakozókedv nem csökken, nyár végére befejeződhet a munka, illetve a hiányzó sípok pótlása.

A főtéri templomban, ha minden a terv szerint halad, 2024 karácsonyán szólalhat meg az orgona.

A Bocskai téri Református Egyházközség által létrehozott Templomi Orgona Megmentéséért Alapítvány számlájára január 25-ig 8,2 millió forint folyt be a kezdeményezés mellé állóktól.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában