Malter Filmfesztivál

2023.10.14. 22:10

Jancsó Miklós unokája kapta a Haon különdíját Debrecenben – fotókkal

A jubileumai Malter Filmfesztivál idén huszonnégy rövidfilmet mutatott be az Apollóban.

Szakál Adrienn

Forrás: Czinege Melinda

A Hajdú-bihari Napló és a Haon a kezdetek óta figyelemmel kíséri az idén 10 éves Malter Filmfesztivált. Ahány produkció, annyi perspektíva a Malter idei felhozatalában is, ami megint azt bizonyította, hogy a fiatal magyar alkotók széles látókörben, vakmerően és nyitottan merítenek és dolgozzák fel a témáikat. A vándorfesztivál ebben az évben is Debrecenben, az Apolló Moziban tartotta kétnapos fináléját, melyhez portálunk október 14-én, szombaton délután csatlakozott. Az első három helyezett mellett a zsűri különdíját, a Médiacentrum Debrecen, a Főnix Rendezvényszervező Nkft., a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke, az Alföld Televízió, a Csokonai Színház, a Campus Rádió, a Modem, valamint a Hajdú Online és a Hajdú-bihari Napló közös különdíját is átvehették az alkotók. A Malter Filmfesztivál idei fővédnöke Hajdu Szabolcs Balázs Béla-díjas filmrendező, színházi rendező, forgatókönyvíró, színész és Mátyássy Szabolcs, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója volt, a zsűrit Szénási Miklós, Váró Kata Anna és Fejér Tamás alkotta.

Széles látókörben

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a jubileumi fesztivál felhozatala minden eddiginél erősebb, éppen ezért szinte az utolsó pillanatig 4-5 film címe szerepelt a Haon és a Napló lehetséges díjazottai között.

„Szabadnak érezzük magunkat, mert a szókincsünk sincs meg hozzá, hogy kifejezzük, mennyire nem vagyunk azok” – ez az idézet nemcsak Ladányi Jancsó Jákob rövidfilmjének elején szerepel, hanem akár több alkotás egyetemes összegzése lehet. Legyen szó a generációk közötti kapcsolatról, a Z-generáció önkereséséről vagy a hétköznapi kilátástalanságról. Egy olyan filmet választottunk ki végül, ami nem csak a TikTokon szocializálódott fiatalok ellentmondásos szeretetkapcsolatát mutatja be, hanem azt a félelmetes űrt is, amit az offline világban egyszerűen magánynak nevezünk. 

A Napló és a Haon különdíját Szakál Adrienn újságíró adta át Az elveszíthető dolgok szeretete című filmért, az elismert alkotók teljes listájával és a fesztivál értékelésével később jelentkezünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában