Művészet

2023.09.20. 14:23

Magdafeszt: Visszahúzódó férfiak és kiváló női alkotók Szabó Magda debreceni fesztiválján

Udvaros Dorottyával, Tóth Kingával, gróf Nádasdy Borbálával, Újhelyi Kingával és Varga Klárival érkezik hatodjára a Magdafeszt.

Szakál Adrienn

Fotó: Molnár Péter

A Szabó Magda tiszteletére 2017-ben életre hívó Magdafesztet idén is az író születésnapjához kötődően, október 2. és 5. között rendezi meg Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház. A részletekről szeptember 20-án, szerdán volt szó a Csokonai Fórum Orfeumában.

Mátyássy Szabolcs színházigazgató először arról beszélt, egy olyan fesztiválban vesz részt új vezetőként, mely országos szinten is hiánypótló. 2017-ben volt az első Magdafeszt, azóta töretlen nézőszámmal és érdeklődéssel rendezik meg évről évre az író születésének 100. évfordulójára életre hívott fesztivált. Elmondta azt is, hogy magánemberként és színházvezetőként egyaránt őszintén támogatja a nő és a női alkotók fókuszba állítását. 

A nők kreatív energiája, agya és lelke után mi, férfiak gyakran csak kapaszkodhatunk

– fogalmazott.

magdafeszt-debrecen-program
Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója
Fotó: Molnár Péter

A Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, Szabó K. István rendezte a Nemzeti Színházban bemutatott Ajtót Udvaros Dorottya főszereplésével, ezt az előadást is láthatja a Magdafeszt közönsége október 4-én 19 órától. A rendező elmondta, hogy az eladás a regényt dolgozza fel, de hozzányúl Szabó Magda más munkáihoz is, ezzel új perspektívát mutatva az előadásban.

– Kicsi fesztivál, de nagy a lelke – összegzett Szabó K. István kiemelve, hogy míg a női jelenlét évszázadokon keresztül tiltott volt a színház, a színpad világában, a Magdafeszttel az ünnepelhetjük, amikor a férfiak visszahúzódva figyelik a női alkotásokat.

A nő erős, bátor, és a felismeri maga küldetését, mindenre képes és alkalmas

– idézte az írót.

debrecen-magdafeszt-programok
Szabó K. István, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője
Fotó: Molnár Péter

Visky András A test történetei című sorozatának első két darabját már bemutatta a teátrum, a következő két előadást is színpadra állítják a seregszemlén, melynek közönsége „maratoni előadásban” mind a négy, női sorsot bemutató történetet megtekintheti.

Egyedülálló pillanatok a fesztiválon

Újdonsággal érkezik a nemrég megalakult tánctagozat, melynek vezetője, Nemes Zsófia beszélt a Nyílt táncművészet elnevezésű program részleteiről. Tervei szerint a mozgásos bemutató nemcsak nyílt lesz, hanem a közönséget is igyekeznek megmozgatni október 3-án délelőtt, majd délután két, a férfi és a női lelket bemutató rövidebb előadással várják a közönséget.

Asszonyszerelem, asszonysors címmel megjelent könyvéről beszél a Magdafeszt közönségének gróf Nádasdy Borbála október 3-án. Az írónő a második világháborútól a rendszerváltáson át ismerteti könyvében, hogy találta meg nőként helyét a világban. Másnap a teátrum művészeti főtitkárának, Baluja Petrának A sűrített nő című tanulmánykötetét ismerhetjük meg.

debrecen-magdafeszt-programok
Nemes Zsófia, tánctagozat vezető
Fotó: Molnár Péter

Sokan láthatták-hallhatták már tavaly novemberben Újhelyi Kinga Szólani most... című zenés-irodalmi estjét Református Kollégiumban. A Jászai-díjas színművész célja a kortárs költészet, a magyarságtudat, az emberség és a társadalmi helyzet fókuszba állítása, ennek közös interpretálására kérte fel Varga Klári színművészt, akivel október 3-án az Orfeumban áll a Magdafeszt színpadára.

A találkozóhoz csatlakozik az Apolló mozi és a Modem is, a filmszínházban Goda Kriszta rendezésében Ida regényét, a művészeti központban Tóth Kinga költő performanszát láthatjuk. A részletekről a Csokonai Nemzeti Színház honlapján lehet tájékozódni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában