Velencéből jelentjük

2023.09.10. 11:49

Magyar győzelemmel zárult a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Haon.hu

Reisz Gábor a Magyarázat mindenre című filmért kapott díjjal

Forrás: AFP / Gabriel Bouys

„A” kategóriás fesztiválon már a részvétel is sokat jelent, a világ legrégebbi és mindmáig egyik legnagyobb presztízzsel bíró fesztiváljának egyik fontos versenyszekciójában fődíjat kapni még nagyobb diadal.

Reisz Gábor a Magyarázat mindenre című filmjével történelmet írt szombat este a 80. Mostra Internazionale d’Arte Cinematograficán.

Ahogy előzőleg már írtam, Velencében korábban jóformán egy évtizedre jutott egy magyar alkotás a hivatalos versenyprogramba, a fesztivál második legrangosabb versenyszekciójában, a rendkívül izgalmas Orizzonti szekcióban pedig még nem versenyzett korábban hazai alkotás. Reisz Gábor tehát az első alkotó, aki nemcsak hogy meghívást kapott az Orizzonti versenyébe, de meg is nyerte azt. A legjobb film díjával kitüntetett Magyarázat mindenre a velencei premier óta már Miskolcon is debütált, október 5-től pedig a hazai mozikban is látható.

A fesztivál elején láthattuk Yorgos Lanthimos Szegény párák / Poor Things című filmjét Emma Stone-nal a főszerepben, melynek győzelmét már akkor borítékolni lehetett. Nem volt tehát meglepetés, hogy a fesztivál méltán legnépszerűbb alkotása kapta az Arany Oroszlánt a Damien Chazelle vezette nemzetközi zsűritől.

Az Ezüst Oroszlán sem okozott meglepetést, hiszen a Ryūsuke Hamaguchi Aku wa sonzai shinai / Evil Does Not Exist című meditatív, melankolikus hangulatú filmje is vezette a kritikusok körében a népszerűségi listát. Vannak olyan alkotások, melyek, ha nem is tetszenek maradéktalanul, de folyamatosan ott motoszkálnak az ember fejében, ilyen volt Pablo Larraín El Conde című filmje a Drakulaként ábrázolt Pinochetről, mely eredeti ötletei miatt méltán kapta a legjobb forgatókönyv díját.

Matteo Garrone olasz rendező filmjei mindig alaposan gyomorszájon találják a nézőt, most sem volt ez másként az Io Capitano című alkotása esetében, mely szintén megérdemelten kapta a legjobb rendezés díját, a film főszereplője, Seydou Sarr pedig megkapta a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat.

Agnieszka Holland Zielone Granica / Green Border című, szintén a menekülttémával foglalkozó alkotása a bemutató óta hatalmas politikai vitát kavart Lengyelországban, mely még egy darabig biztosan nem fog lecsengeni, különösen most, hogy a film megkapta a zsűri különdíját.

A magam részéről idén leginkább a férfi és női alakításokért odaítélt díjakkal nem voltam kibékülve. A legjobb női alakítás díját Cailee Spaeny kapta a Priscilla címszerepéért, aki helyett inkább Carey Mulligannek adtam volna a Maestróban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi alakítás díját pedig Peter Sarsgaardnak ítélte oda a zsűri, én viszont sokkal inkább Caleb Landry Jonesnak adtam volna A kutyák ura című Luc Besson-filmben nyújtott alakításáért vagy a lengyel versenyfilm, Malgorzata Szumowska és Michal Englert Kobieta Z… (Woman of) című filmjének főszereplőjének, de magát a filmet is szívesen láttam volna a díjazottak között.

Váró Kata Anna
Velence, 2023. szeptember 10.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában